Tekelleşmeye Hayır
TEL-SEN, GSM operatörlerinin fiber optik hizmeti verme girişimini Kuzey Kıbrıs Turkcell önünde eylem yaparak, protesto etti



Telekomünikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası (Tel-Sen), fiber optik kablo hizmeti verme alanında girişimde bulunduğu gerekçesiyle Kuzey Kıbrıs Turkcell’i protesto etmek amacıyla şirketin genel müdürlük binası önünde eylem yaptı.
Sendika yetkilileri, GSM operatörlerinin fiber optik hizmeti vermesinin Elektronik Haberleşme Yasası’na göre 2018’e kadar mümkün olmadığını belirterek, “GSM operatörlerinin bu aşamada fiber optik omurga kurmasının ülkede tekelleşmeyi de getireceğini” savundu.
Kuzey Kıbrıs Turkcell binası önüne siyah çelenk bırakan bir grup sendika temsilcisi, “Tekelleşmeye hayır” yazılı pankart da açtı.

Bıçaklı: Yasaya saygılı olun
Tel-Sen’in üye olduğunu Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Elektronik Haberleşme Yasası’ndaki maddeye atıfta bulunarak hükümete var olan yasalara saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.
Devlet kurumlarını koruma konusunda hükümetin, geçmiş hükümetin hatalarından ders çıkarmasını ve aynı hataları yapmamasını isteyen Bıçaklı, Kıbrıs Türk Hava Yolları’nda yaşananları örnek verdi. Bıçaklı, KTHY’nin tasfiyesinin önlenmesi için sadece bu kuruluşun çalışanlarının mücadele verdiğini savundu. Tekelleşmenin kötü sonuçlarına işaret eden Bıçaklı, “Tekelleşmenin sonucunu havayolları şirketlerinde gördük, şimdi (Ercan’da yer hizmeti veren) Cyprus Airport Services’de aynı şeyler yapılmak isteniyor. Eğer haberleşmede de tekelleşmeye geçersek bunu faturasını bu halk ödeyemeyecek” dedi.
Bıçaklı, Kuzey Kıbrıs Turkcell müşterilerinin arasında sendikanın binlerce üyesinin de bulunduğunu, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in müşterilerini üzmesi durumunda şirketin de üzülebileceği yönünde mesaj da verdi.

Soysan: Siyasiler üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyorlar
Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan da, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in siyasiler üzerinde baskı oluşturmaya yönelik girişimleri olduğunu savundu.
2012’de yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Yasası’nın fiber optik hizmeti verme konusunda herhangi bir kuruluşa şu anda izin verilmesine açık olmadığını, yasanın meclis komitesinde görüşüldüğü esnada Kuzey Kıbrıs Turkcell yetkililerinin de hazır bulunduğunu savunan Soysan, “Telekomünikasyon Dairesi’nin bugün verdiği, internet, data, sesli telefon ve fiber optik kablo hizmetleri 2018’e kadar hiçbir operatör tarafından verilemez. Bu yasallaşmış bir maddedir” dedi.
Söz konusu maddenin, Telekomünikasyon Dairesi’nin özerk bir kurum olarak iletişim piyasasındaki payını büyültmek için tasarlandığını kaydeden Soysan, “Tüm bunlara rağmen Turkcell yetkilileri Ulaştırma Bakanı’na ve hükümete baskı yaparak bir takım protokoller imzalatma peşindedir” dedi.

“Amacımız tekelleşmenin önüne geçmek”
Hukuk yolu da dahil tüm hakları kullanacaklarını, Tel-Sen’in amacının ülkede iletişimin gelişimini önlemek olmadığını kaydeden Soysan, “Tel-Sen’in amacı tekelleşmenin önüne geçmektir, Tel-Sen’in amacı devletin kurumunu korumaktır” dedi.
Soysan açıklamasının ardından basına verdiği bilgide, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in bir süre önce izinsiz olarak Gazimağusa’da fiber optik kablo döşemeye başladığını ancak sendikanın baskısıyla bunun durdurulduğunu, bugün işe Kuzey Kıbrıs Turkcell’in gerekli izni almak için Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na baskı uyguladığını iddia etti.

Can: Tekelleşmeye yol açacak
Tel-Sen Genel Sekreteri Zafer Can ise, GSM operatörlerinin fiber optik şebekesi çekmesinin tekelleşmeye yol açacağını savundu.
Can, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na, yürürlükteki Elektronik Haberleşme Yasası’nın aksine, fiber optik kablo çekimi için gerekli iznin verilmesi yönünde baskı uyguladığını ileri sürdü.
Zafer, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in tutumunun devam etmesi halinde eylemlerinin dozunu artıracakları uyarısında bulundu. 

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi