(T.A.K) - Raif Uzkan - Maliye Bakanı Ersin Tatar çalışanlara yapılan maaş artışlarının, yasa gereği Temmuz 2012 – Aralık 2012 dönemi için açıklanan %2.87’lik hayat pahalılığı oranı olmasına rağmen, fiilen çalışan düşük baremlilerin de 100 TL net maaş artışı alabilmesi için konsolidasyon oranının yüzde 5.64’e kadar çıkarıldığını söyledi.

Tatar, yapılan düzenleme ile hayat pahalılığı oranında verilen artışta 100 TL’nin altında alanların da 100 TL artış almasının sağlandığını kaydetti.

Tatar, kişisel tercihle erken emekliye ayrılanların büyük bir çoğunluğunun baremlerinin düşük olduğunu, bu nedenle baremi düşük olanlara %5.03 ve – % 5.64 arası konsolideler yapılmasına rağmen 100 TL maaş artışına ulaşılamadığını, bu kişilerin büyük çoğunluğunun kamudan emekli olmaları sonrasında gerek kendi adlarına, gerekse özelde çalışarak Sosyal Sigorta emeklisi olmalarından dolayı aldıkları artış miktarlarının yanında 100 TL’lik artışların Sosyal Sigortalar tarafından da verildiğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

“İKİNCİ 6 AY İÇİN DE ARTIŞ OLACAK”

Tatar, maaş artışları konusunda Türk Ajansı Kıbrıs (TAK)’a yaptığı açıklamada, bunun sadece ilk 6 aylık dönem için düşünüldüğünü, 2013’ün ikinci 6 ayı için de benzer bir maaş artışı düşünüldüğünü açıkladı.

Tatar, düşük baremli çalışanların %14’e ulaşan sosyal güvenlik ve vergi verdiklerine de işaret ederek, eski barem skalasında net maaş artışı olarak 100 TL’ye ulaşabilmek için barem 8’e kadar %5.03 - 5.64 ve barem 8 ile 14 arasında % 3.65 – 5.21 oranında konsolideler yapıldığını açıkladı.

Yasa gereği verilmesi gereken %2.87 hayat pahalılığı oranının dışında üst kademe yöneticilerine ekstra bir konsolidasyon yapılmadığını vurgulayan Tatar, ancak bu kesimin baremlerinin karşılığı olan maaşları yüksek olduğu için nette 100 TL’nin üzerine artış aldıklarının görüldüğünü ifade etti.

Tatar, kendi düşüncesi olan “herkese eşit maaş artışının” yasal düzenleme olmadan yapılamayacağını söyleyerek, bu nedenle böyle bir uygulamaya gidildiğini ifade etti.

Tatar, kişisel tercihleri ile erken emekli olanların düşük baremlerde olması nedeniyle 100 TL artış alamadığını, bunun da nedeninin yasa nedeniyle uygulanan emekli maaşı hesaplama formülü olduğunu söyledi.

“2013 İÇERİSİNDE YAPILACAK DİĞER ARTIŞLA ORAN %10’LARA VARACAK”

Tatar, “Düşük maaş alan gerek kamu çalışanı, gerekse Sosyal Sigorta emeklileri bu artışlarla net %7 – 8’lere varan artışlar almıştır. Bu artışlar 2013 yılının ilk yarısı için olup Temmuz 2013’te benzer şekilde maaş artışları yapılacağını göz önünde bulundurduğumuz zaman, düşük maaşlı bu kesimin 2013 yılı Temmuz ayı itibarı ile toplamda yüzde 10’lar civarında net maaş artışı almış olacaktır” dedi.

TATAR: “KRİZ ORTAMINDA HALKI RAHATLATACAK EŞEL MOBİL’İN ÖTESİNDE ARTIŞLAR YAPTIK”

Maliye Bakanı Tatar, Eşel Mobil’in (6 aylık HP %2.87) ötesinde, kriz ortamında halkı rahatlatacak artışlar yapıldığını, mali disiplin içerisinde imkanları da zorlayarak artışları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Tatar, oldukça zor ve yoğun çalışmalarda bulunan Hazine ve Muhasebe Dairesi ile Bütçe Dairesi çalışanlarına da teşekkür ederek, dün emeklilerin maaşlarını artışlı aldığını belirtti ve topluma verilen değerle, Bakanlığın maliye politikalarının başarısının yapılan artışlarla daha da öne çıktığını söyledi.

“ASGARİ ÜCRETİN YÜKSELMESİ ENGELLİLERE, BURS ALANLARA VE ÖĞRETMENLERE OLUMLU YANSIYACAK”

Bakan Tatar, Asgari ücretin 1300 TL’den 1415 TL’ye yükseldiğini kaydederek, bunun brütte 115, nette 100 TL artış yarattığını ve özel sektörde çalışanlara da nispeten bir rahatlama sağladığını söyledi.

Tatar, yeni asgari ücretin yasallaşmasından sonra engellilere, burs alanlara ve öğretmenlerin hazırlık ödeneklerine olumlu yansımaları olacağını da vurguladı.

“DÖVİZDE GERİLEME VAR... ENFLASYON ARTMAZ”

Tatar, son günlerde dövizin istikrarlı seyrine ve düşüş eğilimine de işaret ederek, Temmuz 2013’te yapılacak ikinci artışa kadar enflasyonun yükselmeyeceği öngörüsünde bulundu.

Tatar, Sterlin kurunun 2.85, Dolar’ın 1.75TL dolaylarına gerilediğini, bunun TL’deki yükselişe işaret ettiğini ifade etti.

(RU/GUR) FOTOĞRAFLI   - MAAŞ ARTIŞ TABLOSU EKTEDİR