Kıbrıslı Türk ve Rum Siligulular (Silifkeliler) dün gece Güzelyurt’ta düzenlenen ortak etkinlikte bir araya geldi.

"Siliguluları Buluşturma Komitesi" öncülüğünde Eğitmen Restoran’da yer alan yemekte, ‘Siligu’dan Gelip Geçenler’ adlı fotoğraf köşesi de hazırlandı. Fotoğraflar, yemeğe katılanlar tarafından büyük ilgi gördü.

Yemekte, Siligulular adına açılış konuşması yapan Vasvi Candan, bu etkinliğin daha önce Siligu’da yapıldığını, Güzelyurt’ta ise ikinci kez gerçekleştirildiğini anlattı.

“Siligulular Derneği”ni oluşturmak için faaliyete geçeceklerini açıklayan Candan, ‘Siligu’dan Gelip Geçenler’ adlı serginin de ilk kez bu buluşmada yer aldığını kaydetti.

1974 yılından önce Siligu’da muhtar olan Nasıf Oraç da, geçmişte olaylar nedeni ile Siligu’dan ayrıldıklarını ancak, ne Siligu’yu ne de Siliguluları unutmadıklarını kaydetti.
Oraç, Kıbrıs’ta güzel bir anlaşma olması temennisini dile getirdi.

Siligu Muhtarı Kosta Polli, Kıbrıs’ın güzel gelirleri bulunduğunu ve dış ülkelerin gözlerinin de bu gelirlerin üzerinde olduğunu kaydederek, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının birleşerek, gelirlerine sahip çıkmasını istedi.

Polli, Kuzey ve Güney Kıbrıs’ın birleştirilerek, iki tarafın dış ülkelere fırsat vermeden barış içerisinde yaşaması temennisinde bulundu.

AKEL Temsilcisi Nioklis Silikotis, Kıbrıs’ın ayrılmak için küçük; iki tarafın birlikte yaşaması için ise yeterli olduğunu belirtti. Kıbrıs’ta var olan zenginliklerin her iki taraf için de yeterli olduğunu söyleyen Silikotis, birlik olunması çağrısı yaptı.

DİSİ Milletvekili Rikkos Makuridis, “Kıbrıs’ta hep birlikte barışa yardımcı olalım” dedi. Makuridis, barış için iki tarafın da gücünün yettiği kadar çalışması gerektiğini vurguladı.

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, Siligulular arasındaki dostluk ve sevgi bağının Kıbrıs’ın yeniden birleşeceğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Şahali, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için mücadelenin devam edeceğini belirtti.

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan da, ülkeyi federal bir çatı altında birleştirmek ve iki toplumun ilişkilerini daha ileriye götürmek için çalışmak gerektiğini söyledi. Candan, yeni jenerasyonlar için iki tarafın güçlerini birleştirilerek, bu tür düşünceleri devem ettirilmelerini istedi.

Siligulu Ekrem Şahali de, Siliguluların değerinin diğer köylerden daha az olmadığını, bu yemeğin de buna örnek olduğunu ifade etti. Siliguluların biraraya gelmesinde önayak olan Yannis Katsaras ise, barış için çalışılması ve adım atılması gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından hediye takdimi yapıldı. Grup Hannas ile Grup Baria da Türkçe ve Rumca söyledikleri şarkılarla yemeğe katılanları eğlendirdi.