SEYRÜSEFER VE DEVİR DEĞİŞİKLİKLERİ PİYASANIN ÖNÜNÜ AÇACAK

Vatandaşın her yıl yüklü miktarda yaptığı seyrüsefer ödemelerini, akaryakıt ücretlerine yansıtarak

çözüm bulmaya çalışan Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Başkanı İbrahim Akın, seyrüsefer

ve ikinci el araç devir işlemlerinde yapılacak olan değişikliklerin piyasanın önünü açacağını kaydetti

Akın: “Vatandaşın aldığı yakıt başına (Litre başına) 0.25 veya 0.30 kuruş gibi ekleme yaparlarsa bu

seyrüsefer toplanacak. Bazı küçük düzenlemelerle, vatandaşın cebinden tek seferde yüklü paralar

çıkmayacak” diyerek, aracıyla çok yol kat edenle az yol kat edenin ayni rakamı ödemeyeceğinin de

altını çizdi Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı İbrahim Akın, seyrüsefer konusunda yapılması planlanan tüzük değişikliğinin yanı sıra araç devir işlemlerinde de gerekli bazı

düzenlemelerin, çöken sistemdeki olumsuzluklara, olumlu yansıyacağını ve devletin kasasına kar

getireceğini anlattı.

Maliye Bakanlığı, Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada ise konuya ilişkin henüz somut biradım atılmadığı dile getirildi ve açıklamada“Bakanlık olarak devlet gelirlerini artırmayayönelik çeşitli çalışmalar yapılmaktadır vebahsedilen düzenleme de bu çalışmaların birparçasıydı ancak gerçekleşmemiştir.” ifadelerineyer verildi.

 Motorlu Araç Satıcılar veİthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı İbrahim Akın,seyrüsefer konusunda yapılması planlanan tüzükdeğişikliği ve araç devir işlemlerindeki bazıdeğişikliklerin, araç satışlarını etkileyen faktörlerinbaşında geldiğini ve bu yönde kalıcı adımlaratmaya çalıştıklarını kaydetti. 26 bin 90 aracınseyrüseferinin ödenmediğini dile getiren Akın,yapılacak düzenleme ve değişiklikler ile bununüstesinden gelinebileceğine değindi, birçoksorunu uzun zamandır dillendirdiklerini fakat kalıcıbir çözüm bulunmadığını belirtti.

Geçici
çözümlerle günü döndürmeye çalışıldığınıkaydeden bu sorunlara değindi. Akın, “Biz haladaha yıllar öncesi yasalarıyla, günü birlik işleryapmaya çalışıyoruz ve bu bağlamda da tıkanıyoruz. Devlet seyrüseferlerin %40’ını toplayamıyor,insanlar ödemiyor. Sistem değişmeden hiçbir şey olmaz, hiçbir iş yürümez. Sistem düzelir de önümüzaçılırsa ancak o zaman bu satışlar yükselir.” dedi.

“YILDA BİN KİLOMETRE YAPAN SÜRÜCÜ İLE 10 BİN KİLOMETRE YAPAN SÜRÜCÜ AYNİ RAKAMI ÖDEMEYECEK”

Yıllara oranla seyrüsefersiz araç kullanımının arttığını dile getiren İbrahim Akın, “Kim ne kadar kullanırsa onu ödeyecek” dedi ve bu sayede daha adil bir yaklaşım ortaya çıkacağının altını çizdi. Akın şöyle devam etti: “27 Kasım 2015 tarihine kadar 26 bin 90 araç, seyrüsefersizdi, üç yıl seyrüseferini çıkarmayıp, kayıttan düşenler de var, onlar ayrıdır.

1974 yılından bu güne dek kayıttan düşen 102 bin araç görülüyor ama bu gün için 26 bin kusur aracın seyrüsefer çıkarması gerekiyor.” dedi. Yaptıkları çalışmanın yürürlüğü girmesi durumunda birçok alanda fayda sağlanacağına işaret eden Akın, yapılan çalışmalardan söz etti. Akın, “Hükümet de biz de şu an çalışma yapıyoruz, bir anlaşmazlığımız da yok.

Vatandaşın aldığı yakıt başına (Litre başına) 0.25 veya 0.30 kuruş gibi ekleme yaparlarsa bu seyrüsefer toplanacak. Bunun yanında eksik kalan bir kısım ödeme ortaya çıkıyor. Biz de sıfır, plakasız araç satışı yaparken, her galeri, bir defaya mahsus kendi bir miktar ödeme yapsın, varsın galerici de bunu ödesin de vatandaşın da cebinden yüklü bir miktar çıkmasın. Vatandaşın cebinden kuruş kuruş çıksın.

Vatandaş yılın sonunda bin TL veya 2 Bin TL ödemek yerine, benzin alırken kuruş kuruş ödeyecek. Yürürlüğe koymaya çalıştığımız bu uygulamanın bir diğer olumlu yanı ise yılda bin kilometre yapan sürücü ile yılda 10 bin kilometre yapan sürücü ayni rakamı ödemeyecek olmasıdır. Kim ne kadar kullanırsa onu ödeyecek. Bir diğer önemli neden ise motor gücüne göre olacak olması. Büyük motorlar zaten daha fazla yakıt harcadığı için onlar daha fazla ödeyecek, yani kim ne kullandıysa onu ödeyecek. Bu daha adil bir yaklaşım olacak.”


“SEYRÜSEFERLER GERİYE DÖNÜK ÖDENECEK”
Yasanın uygulanmaya başladığı zaman ise seyrüseferini ödeyen sürücüleri, ödemeyenlere kıyasla,
haksız duruma düşürmemek adına geriye dönük ödeme alınacağını kaydetti. Akın, “Şu ana kadar ödenmemiş olan seyrüseferler ise geriye dönük bir yıllık neyse ödeyecek ve ona göre bu haktan yararlanacak. Ödemeyenler geçmişlerini de ödemek zorunda kalacak. Bugün seyrüseferini ödeyenler de ödemeyenlerin yanında haksızlığa uğramamış olurlar.” dedi.

“İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASINDA ÇOK BASİT BİR TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ İSTİYORUZ”
İkinci el araç satışını çok ciddi ve olumlu yönde etkileyecek olan bir maddenin de en yakın zamanda yürürlüğe girmesini talep ettiklerini dile getiren Akın, “Bizi kayıt altına alın diye bağıran tek sektör biziz sanırım” dedi. Akın, talep ettikleri değişiklik ile hem devletin kasasına para gireceğini hem de ikinci el araç satışlarının kayıt altına alınacağının altını çizdi. Akın, “Bugün devletin kasasında para yok, öyle görülüyor. Biz diyoruz ki, gelin devir konusunda değişiklikler yapalım, devletin kasansa para girsin. Bunu da yapamıyoruz.

İkinci el araç piyasasında (Plakalanmış araç satışlarında) çok basit bir tüzük değişikliği istiyoruz. Bu değişiklik hem galerilere hem de devlete kar getirecek bir değişikliktir. Bunu bile hükümet görmüyor, yapamıyor. Kayıt dışı bir pazar oluştu. Adamlar evinde otururken, internetten araba satıp alıyorlar, ticaret yapıyorlar. Bunları önlememiz gerekiyor.

Devir yasasında, alıcı ve satıcı, devir sırasında ya muhtar ya da ilgili memur huzurunda devir işlemini yapmak zorundadır. Kimse memurun huzuruna gitmiyor, muhtardan da devir kâğıdı alınıyor ve isbat‐ı vücut yapmadan, aylarca devir yapılıyor ve devlet her işlemde para kaybediyor. Bu sefer kayıt dışılık çoğalıyor, insanlar evde otururken araba satıyor. Muhtar mührünü kaldırmaları, emlak piyasasında olduğu gibi devir işlemi memur huzurunda olmalı ve üzerine iki kez araba alan adam, üçüncü kez aldığında vergi vermek zorunda kalacak.

Hem devlet kazanacak, hem de kayıt dışı satışlar ortadan kalkacak. Bunu yapmak çok basittir. Çok basit bir tüzük değişikliğidir ama olmuyor, bunun doğu olduğuna birçok bakanı inandıramadık. Bu durumun bilgi yoksunluğu olduğuna inanıyorum. İlk kez bu hükümette anlattıklarımızı anlayanlar oldu. Seyrüsefer çalışmasında olduğu gibi bu da çalıştığımız bir başka konudur ve sonunda bizi anladılar. Fakat ne yazık ki işleri hızlandıramıyoruz. Artık zaman doluyor, elimizden geldiğince bunları yürürlüğe koymak için canla başla çalışacağız.”

1974’TEN 2015’E 102 BİN 529 ARAÇ KAYITTAN DÜŞTÜ

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı İbrahim Akın, 1974 yılından 2015 yılına kadar KKTC genelinde 102 bin 529 aracın kayıttan düştüğünü de dile getirdi. 27 Kasım 2015 tarihinde ise 26 bin 90 aracın seyrüsefersiz olduğuna da dikkat çeken Akın, yeni uygulamalarla bunların önüne geçilebileceğini kaydetti. Son yıllarda gerçekleşen araç satışları ile ilgili derlediği bilgileri aktaran İbrahim Akın, 2010 yılında toplamda 11 bin 639 kayıt, 2011 yılında toplamda 9 bin 720 kayıt, 2012 yılında toplamda 9 bin 178 kayıt, 2013 yılında 9 bin 730, 2014 yılında 8 bin 997 kayıt, 2015 yılının kasım ayına kadar olan dönemde ise toplamda 8 bin 622 kayıt yapıldığını ifade etti. 2010 yılından 2015 yılına kadar yaklaşık 58 bin aracın kayıt yaptığına dikkat çeken Akın, 1974 yılından 2015 yılına kadar ise yollarda olan toplam araç sayısını 175 bin 236 olarak değerlendirdi.

“BAHSEDİLEN DÜZENLEME ÇALIŞMALARIN BİR PARÇASIYDI ANCAK GERÇEKLEŞMEMİŞTİR”

Maliye Bakanlığı, Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada ise konuya ilişkin henüz somut bir adım

atılmadığı dile getirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “MASİB ile bakanlığımız arasında daha

önce yapılan bir görüşmede konuşulan araç seyrüseferleri hakkında düşünülen düzenlemede somut

bir adım atılmış değildir. Bakanlık olarak devlet gelirlerini artırmaya yönelik çeşitli çalışmalar

yapılmaktadır ve bahsedilen düzenleme de bu çalışmaların bir parçasıydı ancak gerçekleşmemiştir.

Söz konusu düzenleme ile ilgili olarak alınmış bir karar olmayıp, sosyal adaleti sağlama adına

vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermek ve devletin tahsilâtlarını zamanında ve düzenli

gerçekleştirebilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir."



.......................





.................

HAKINSESİ