Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş, MASİB Heyetiyle Biraraya Geldi...

ü Akın; “Otomotiv sektörü gelişigüzel ve denetimsiz gelişmekte”

 

ü Akın; “MASİB Tüzüğü biran evvel Bakanlar Kurulundan geçirilip Meclise sevkedilmeli”

 

ü Denktaş; “Tasarıda bir takım eksiklikler var. Önümüzdeki hafta son şeklini birlikte ele alacağız”

Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Heyetiyle dün akşam saatlerinde biraraya geldi.

Akın; “Otomotiv sektörü gelişigüzel ve denetimsiz gelişmekte”

MASİB Başkanı İbrahim Akın ziyarette otomotiv sektöründe ivedilikle çözülmesi gereken konuları Başbakan Yardımcısı Denktaş’a maddeler halinde aktardıktan sonra sorunların raporlandırıldığı dosyayı Bakan’a takdim etti.

Otomotiv sektörünün bağlı yan sektörlerle birlikte onbinlere varan bir istihdam içerdiğine dikkati çeken Akın, ancak sektörün bugün için gelişigüzel ve denetimsiz gelişmekte olduğunu söyledi.

Akın; “MASİB Tüzüğü biran evvel Bakanlar Kurulundan geçirilip Meclise sevkedilmeli”

Sektörün ivedilik istediği konular hakkında da görüş bildiren Akın, öncelikle her dönem söz verilip ancak hiçbir ilerleme kaydedilmeyen Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği tüzüğünün Bakanlar Kurulundan geçirilip Meclise sevkedilmesini talep etti.

Motorlu araç seyrüseferlerini çıkarmamış bir çok aracın trafikte seyir halinde bulunduğunu hatırlatan Akın, bu konuda bir af çıkarılması gerektiğini böylelikle ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıya rahatlama getireceğine inanç belirtti.

MASİB Başkanı İbrahim Akın ayrıca sıfır kilometre motorlu araç satıcılarının kullandığı teşhir plakalarının kapsamının genişletilmesi ve yeni olmayan motorlu araç satıcılarına da teşhir plakası verilmesi konusunda görüş ve önerilerini ortaya koydu.

Araç devirlerindeki sorunları da geniş bir yelpazede ele alan MASİB heyeti, araçların şahıstan şahsa devir işlemleri olurken şahıslardan KDV alınmayışı ve şahısların bizzat araç mukayyidi huzurunda bulunmayışı nedeni ile çok büyük sorunların yaşanmakta olduğunu kaydetti.

Heyet, araç devirlerinde özellikle, oto galerilerin evrakları mühürleme zorunluluğu olduğu zaman doğal olarak galerilerin de kayıt altına alınacağını ve bu uygulama neticesinde muhtar mührüne de gerek duyulmayacağını belirtti.

İthal edilen ikinci el araçlara Gümrük ve Rüsumat Dairesi’nin uyguladığı araç kıymetlendirme işleminin ise araç ülkeye giriş yaparken değil, araç satıldığı zaman yapılmasının daha doğru bir yaklaşım olduğunu belirten MASİB Başkanı İbrahim Akın ayrıca trafikte tehlike yaratan, eski, çevreye zararlı egzoz salan araçlarında devlet tarafından toplanması gerektiğini ve sektörün diğer sorunlarını Bakan Denktaş’a aktardı.

Denktaş; “Tasarıda bir takım eksiklikler var. Önümüzdeki hafta son şeklini birlikte ele alacağız”

Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise MASİB’in hazırladığı tasarıyı incelediklerini ancak eksik bir takım maddeler içerdiğine dikkati çekerek önümüzdeki hafta varolan eksiklerin giderileceğini ve son şeklinin birlikte ele alınacağını söyledi.

Motorlu araç seyrüseferlerini çıkarmamış olanlar için geçmişe yönelik bir af yaklaşımında olmadıklarını ancak 36 ay’a kadar taksitlendirme yapacaklarını kaydeden Denktaş; “aksi takdirde af çıkarmak, ödemekte olan vatandaşımızı cezalandırmak olur ki bizim yaklaşımımız bu yönde olamaz” dedi.

Kayıt dışı araçları kayıt altına alabilmek, ayni zamanda bürokratik zorlukları ortadan kaldırmak adına Ulaştırma Bakanlığı’nın önerisi üzerinde çalıştıklarını ifade eden Denktaş, yeni ve pratik bir yöntemle bu sorunu aşmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Araç muayaneyi Devlet yerine belli standartların üzerinde olan makinistlerin yapmasının daha doğru bir yaklaşım olduğuna da inanç belirten Maliye Bakanı Denktaş, araç devirleri konusundaki sıkıntılarında devlet eliyle ivedilikle çözümlenmesi için çalışmalara biran evvel başlamalarının zaruri olduğunu söyledi.

 

Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Denktaş’ın konuşması sonrasında, MASİB heyeti görüşmeden oldukça olumlu ayrıldıklarının altını çizerek, yeni hükümetin hâyırlı olmasını diledi.