Denizli’de 52 yaşında Meryem Göçtü Denizli’nin ilk şeker otu tarlasını ekti. Geçen yıl şeker hastası eşi için saksılara ‘Stevia’ şeker otu bitkisi dikti. Diktiği şeker otunun çok rağbet görmesinin ardından bu sene 3 dekarlık alana 15 bin adet ‘Stevia’ fidanı dikti. Böylelikle ilk şeker otu tarlasını yetiştiren Göçtü, “Eşim şeker hastası. Şekeri 300 leri buluyordu. İnternette geçen yıl araştırma yaparken şeker otunu gördüm. Tohumlarından satın aldığım şeker otunu geçen yıl saksılarda evimin bahçesinde küçük adetler halinde yetiştirdim. Şekeri 300’lere çıkan, günde 4 kere insilün vurulan eşim şeker otlarını kullanınca insilünü 2’ye düştü. Şeker otunun faydasını bizzat yaşayarak gördük. Türkiye’nin yaklaşık yarısının şeker hastası olduğunu düşünürsek bu bitkinin üretilmesi ve tüketilmesi çok önemli. İnsanlar bu bitkiyle birlikte ilaç kullanmaktan kurtulabilir. ”dedi.

Anavatanı Güney Amerika, Paraguay, Brezilya olan ‘Stevia’ bitkisine talep çok olunca Dereköy altı mevkiindeki 3 dönümlük tarlasına 15 bin adet fidan diktiğini belirten Göçtü, “Kendi yetiştirdiğim şeker otlarının tohumlarından, fidan yetiştirmeyi başardım. Kendi yetiştirdiğim fidanları da kendi tarlama diktim. Yaklaşık 15 bin adet fidan diktim. Meraklılarına da yetiştirdiğim fidanlardan verdim. Bu yıl hasattan ihtiyacımızdan fazlasını toptan olarak aktarlara satmayı planlıyorum. İnternetten yaptığım araştırmaya göre de şeker otunun fiyatı çok yüksek” dedi.

Bitkinin suyu sevdiğini belirten Göçtü,  kendisi gibi seri üretim yapmak isteyenlerin su sıkıntısı olmayan tarlalara şeker otu fidanlarını dikmesi gerektiğini söyledi. Son olarak Göçtü, “Şekerden 300 kat daha tatlı olan ve sıfır kalori içeren şeker otu çok güçlü bir tatlandırıcı. Şeker otu gelecek yıllarda büyük bir kitle tarafından kullanılması beklenen bir bitki. Bitki 25-30 santimetre boyuna geldiği zaman hasat yapılır ve kurutulduktan sonra küçük bir parçası dahi çok güçlü tatlandırıcı özelliğine sahip. Özellikle pastanelerin imalathanelerinde tatlandırıcı olarak da bu bitki kullanılmalı." sözlerini ekledi.