Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan,14 Haziran’ın gönüllü, karşılıksız kan bağışçılarını kutlamak ve onlara teşekkür etmek için özel bir gün olduğunu, milyonlarca insanın hayatını, kanlarını özgürce ve hiçbir karşılık beklemeksizin bağışlayan tanımadığı insanlara borçlu olduğunu kaydetti. Savaşan, “Kan bağışı can bağışıdır” dedi.

Savaşan 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, bilimsel verilerin, gönüllü karşılıksız kan veren bağışçıların güvenli kan kaynağının esas kısmını oluşturduğuna dikkat çekti. Savaşan, kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, milyonlarca insanın hayatını kurtarmak için, kanlarını özgürce ve hiçbir karşılık beklemeksizin bağışlayan duyarlı kişilere teşekkür etti.

“DÜNYANIN BÜYÜK BİR KISMI GÜVENLİ KANA ULAŞAMIYOR”

Günümüzde dünya nüfusunun çok büyük bir kısmının güvenli kana ulaşamadığını söyleyen Savaşan, “Dünyada her yıl toplanan yaklaşık 81 milyon ünite kanın ancak 27 milyonu dünya nüfusunun %82’sinin yaşadığı düşük ve orta gelirli ülkelerde toplanmaktadır. Orta gelirli ülkelerde üç kat, yüksek gelirli ülkelerde on iki kat fazla kan toplanmaktadır. Yüksek gelirli ülkelerde kan bağışlarının % 94’ü gönüllü ve karşılık beklemeyen kan bağışçılarından karşılanmakta, orta ve düşük gelirli ülkelerde ise % 43’den fazla kan bağışı hala paralı ya da aile, yakın akraba ile replasman bağışçılardan sağlanmaktadır” dedi.

Savaşan, kan bağışının, kan bekleyen pek çok insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkilediğini, ayrıca insana psikolojik olarak da rahatlatarak huzur verdiğini söyledi.