ŞAHALİ: “ELAM’IN PARLAMENTOYA GİRMESİNDEN HER KIBRIS BARIŞSEVERİNİN RAHATSIZLIK DUYMASI GEREK”

CTP milletvekili Gazimağusa milletvekili Erkut Şahali, “Hükümetin Dış Siyaset Uygulamalarında İbadetin Yeri” konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

Şahali, “Kıbrıs’ta iki bölgeliliğin ortadan kaldırılması, fiili sınırların kaldırılması ve iki bölgeli federasyon” temelinde devam eden müzakerelerde çok önemli bir yeri olan güven yaratıcı önlemlerle ilgili çabaların büyük önem taşıdığını belirtti.

Toplumların birbirinin dini ve kültürel faaliyetlerine olan saygılarının bu çerçevede büyük önem taşıdığını belirten Şahali, ELAM’ın parlamentoya girmesinden her Kıbrıs barışseverinin rahatsızlık duyması gerektiğini dile getirdi.

Yeni kurulan azınlık hükümetinin dini temaslarla ilgili aldığı kararın kamuoyunu meşgul ettiğini söyleyen Şahali, resmi devlet politikasının ne olduğunu sordu.

Hristiyanlığa ait kilise ve merkezlerin kullanılması için kriterler oluşturulduğunu ve kararın siyesi değil teknik kriterler vasıtasıyla verildiğini anlatan Şahali, Rumların Kuzey’deki dini faaliyetler için 2015’te 128 başvurusu olduğunu, bunun 96’sına onay verildiğini kaydetti.

2016 itibarıyla 54 başvurunun olumlu, 16 talebin de olumsuz karşılandığını ifade eden Şahali, bununla ilgili kararın standart bir prosedürde ve teknik düzeyde olması gerektiğini söyledi, “Ülkenin barışa kavuşması için bu konuda geriye düşülmesi olumsuz bir adım olur” dedi.

Maalesef bu konuyla ilgili sübjektif karar mekanizmasının devreye girdiğini söyleyen Şahali, “Umarım somut kriterlere göre karar üretilir” şeklinde konuştu.

Şahali, Dışişleri Bakanlığı’nın web sayfasında bakanın 2 kabulünden başka bir şeye rastlamadığını söyledi ve bunu eleştirdi.