262 KİŞİ SERTİFİKA ALMAYA HAK KAZANDI

 Sağlık Bakanlığı’nın İlkyardım Eğitim Sertifika Programı devam ediyor

Bakanlık Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, toplumda ilkyardım konusunda bilinci artırma hedefiyle Ekim 2014’te başlatılan programda  bugüne kadar toplam 262 kişi başarılı olarak sertifika almaya hak kazandı

Eğitimler, Bakanlık Eğitim Birimi’nde görevli Uzman  Hemşireler Aynur Özkum İzveren ve Filiz Uzun tarafından teorik ve uygulamalı olarak verildi.

İLKYARDIM KONULARI

İlkyardım Eğitim Sertifika programında ilkyardımın önemi ve bireyin değerlendirilmesi, solunum ve dolaşım sistemine ait ilkyardım, kardiyopulmoner resüsitasyon, kanamalar ve şok konuları ile yaralanmalarda yumuşak doku, iç organlar, travmalar, ekstremiteler, batın, kafa, spinal kord, göğüs, tıbbi acil durumlar, zehirlenmeler ve böcek sokmaları, yanık, sıcak ve soğuğa maruz kalma, hareket ve yaralı taşıma teknikleri gibi konular ele alındı.

BİLİNÇSİZ UYGULAMALARDAN KAÇINILMALI

İlkyardım amaçlı müdahale edilen kişinin durumunu iyileştirmek için bilinçsiz uygulamalardan kesinlikle kaçınmak gerektiğine vurgu yapılarak, ilkyardım uygulamalarının bu konuda gerekli eğitimi almış kişilerce yapılmasının çok önemli olduğu  belirtildi.

YAPILABİLECEK EN DOĞRU HAREKET

Gerekli eğitimi almadan ilkyardım müdahalesi yapmak isteyen kişilerin, hasta veya kaza geçiren kişiyi iyileşmeden çok kötüleştirebileceğine dikkat çekilerek, ilkyardım konusunda bilinçsiz uygulamalardan kaçınılmalı. Gerekli eğitimi almadan ilkyardım müdahalesi yapmak isteyen kişiler, hasta veya kaza geçiren kişiye yarardan çok zarar verebilir. Yapılması gereken en doğru hareket, hastaya ilkyardım alanında eğitimli bir bireyin gerekli ilk müdahaleyi gerçekleştirmesi ve ardından ambulans ve sağlık personelinin gelişini beklemenin gerekliliğne vurgu yapıldı.

İLKYARDIM EĞİTİM SERTİFİKA PROGRAMI DEVAM EDECEK

“Her ayın son haftasına denk gelen bir haftalık süreyi kapsayan İlkyardım Eğitim Sertifika Programı, önümüzdeki dönemlerde de ara vermeden devam edecek” denilen açıklamada, konuya ilgi duyan ve ilkyardım konusunda eğitim almak isteyenlerin gerekli eğitim planlamalarının yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’na müracaat etmeleri istendi.