AYİNE KATILAN RUM YÖNETİMİ ESKİ LİDERİ HRİSTOFYAS:

“KIBRIS MÜZAKERELERİNE EN BAŞTAN BAŞLAMAK İNSAFSIZLIK OLUR”

“UMARIM İKİ LİDER DE DAHA ÖNCE SAĞLADIĞIMIZ İLERLEMEYİ TAKİP EDER VE BU YAKINLAŞMALARA SAYGI DUYAR”

Lefkoşa, 8 Eylül 13 : Rum Yönetimi eski lideri Dimitris Hristofyas, Rum lider Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs müzakerelerinde, Türk tarafıyla ilerleme sağlanan konulara ve yakınlaşmalara değer vermesi ve “Federal Çözüm” sözünü yerine getirmesi temennisinde bulundu.

Hristofyas, “2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile birlikte birkaç konuda ciddi ilerlemeler sağladık. Umarım, her iki toplumdaki yeni liderler de bizim sağladığımız bu ilerlemeyi takip eder ve bu yakınlaşmaya saygı duyarlar. En baştan başlamak insafsızlık olur” diye konuştu.  

Hristofyas, Anastasiadis’in açıklamalarında, uzlaşılan konularda değil de en baştan başlama eğiliminde olduğunun hatırlatılması üzerine; “Ben Sayın Eroğlu’nu da hatırlıyorum, Talat ile ilerleme sağladığımız tüm konuları reddetmişti. Şimdi, bu yakınlaşmaya değer verdiğini ortaya koyuyor. Umarım bu demagoji değildir. Umarım sayın Anastasiadis de değer verir ve federal çözüm sözünü yerine getirir. Talat’la olan yakınlaşmamıza da umarım değer verir. İzlenmesi gereken yol budur. Diğer türlü Kıbrıs sorunu çözümlenemez. Bu çözüme ihtiyacımız var. Adadaki tüm insanlar ve Kıbrıslılar için olmalıdır” dedi.

Rum eski lideri Dimitris Hristofyas, bugün Dikmen’de Panayia Pervolyon Kilisesi’ndeki ayine katıldı ve burada basına açıklamada bulundu.

Hristofyas, Maria’nın doğumu nedeniyle her yıl Dikmen’de kutlama yaptıklarını belirterek, bu kutlamanın burada olan insanlar için önemli bir fırsat olduğunu, köylülerin buluştuğunu, özel yemekler yediğini ve zivaniya içtiğini kaydetti.

Bugün Kıbrıs Sosyalist Partisi’ni de ziyaret ettiklerini, geçmiş ve gelecek konusunda konuştuklarını ifade eden Hristofyas, “Benim kendi değerlendirmeme göre Kıbrıs konusunda barışçıl ve adil, siyasi eşitlik ve BM Güvenlik konseyi kararları çerçevesinde bir çözüm gerekir” dedi. 

“Talat ile birlikte birkaç konuda ciddi ilerlemeler sağladık. Umarım, her iki toplumdaki yeni liderler de bizim sağladığımız bu ilerlemeyi takip eder ve bu yakınlaşmaya saygı duyarlar” diyen Hristofyas, “En baştan başlamak insafsızlık olur” diye konuştu.  

Hristofyas, “Anastasiadis’in açıklamalarında, uzlaşılan konularda değil de en baştan başlama eğiliminde olduğunun” hatırlatılması üzerine ise şöyle konuştu:

“Göreceğiz. Seçim sürecinde, popülizmi ve beyanatlarını gördük. Uygulamada bakalım nasıl davranacak. Ben örneğin Sayın Eroğlu’nu da hatırlıyorum, Talat’la ilerleme sağladığımız tüm konuları reddetmişti. Şimdi, bu yakınlaşmaya değer verdiğini ortaya koyuyor. Umarım bu demagoji değildir ve umarım Sayın Anastasiadis de değer verir ve federal çözüm sözünü yerine getirir. Talat’la olan yakınlaşmamıza da umarım değer verir. İzlenmesi gereken yol budur. Diğer türlü, bunu söylemekten çok üzgünüm ama; Kıbrıs sorunu çözümlenemez. Bu çözüme ihtiyacımız var. Adadaki tüm insanlar ve Kıbrıslılar için bu olmalıdır.”

Hristofyas, politikada artık aktif değil misiniz sorusuna ise; “Hayır aktifim. Burada ne yapıyorum. Burada olmam siyasi bir aktivitedir. Sadece köylülerimle birlikte olmak için değil, adanın yeniden birleşmesi için mücadele ediyoruz. Bayrağı daha güçlü tutacağım” diye yanıt verdi.

(BRT/EMR/HÖ)       FOTOĞRAFLI