RUM YÖNETİMİ’NİN GARANTİLER İLE İLGİLİ KARARINI KINAMA KARAR ÖNERİSİNİN İVEDİLİĞİ SONRAKİ TOPLANTIYA BIRAKILDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu devam ediyor.

Genel kurul’da, öneri sahipleri adına UBP milletvekili Dursun Oğuz’un sunduğu KKTC Meclisi’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Temsilciler Meclisi’nin Garanti ve İttifak Anlaşması’nın Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Adımın Kınanmasına İlişkin Karar Önerisinin Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü.

ERHÜRMAN

Görüşmede söz alan CTP milletvekili Tufan Erhürman, CTP, TDP ve bağımsız milletvekillerinin haberi olmadan, görüşülmeden, halk adına bu kararın ivediliğinin alınmak istendiğini söyleyerek, “Bu kadar saygısızlık ve ciddiyetsizlik olamaz. Kıbrıs Türk halkı adına bizi hiçe sayıyorsunuz. Bize dayatma yapmak istiyorsunuz. Biz buna nasıl onay verelim” dedi.

Seçime yönelik olarak propaganda yapılmak istendiğini savunan Erhürman, “Aynı görüşte olmasak da Meclis’te karar önergesi getirirken en azından bildirme nezaketini gösterin” dedi.

ANGOLEMLİ

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, Kıbrıs sorununa ilişkin karar üretilirken, tüm partilerin görüşerek karar aldığını, ancak bunun kimseyle görüşülmediğini söyledi.

Kıbrıs sorununa ilişkin kararların bugüne kadar oybirliğiyle çıktığını belirten Angolemli, “Bu konuya birlik beraberlik içinde yaklaşmalıyız. Tüm grup ve temsilcilerle konuşulmalıydı” dedi.

OĞUZ

UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz ise, belli süre beklendiğini, bazı partilerden açıklama gelmediği için öneriyi hazırlandıklarını söyledi.

Oğuz, siyasi bir menfaat ve art niyet için önerinin hazırlanmadığını, ayırma, ötekileştirme gibi bir amacın olmadığını ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, Kıbrıs konusunun hassas bir konu olduğunu, Meclis’te tüm kararların konsensüs ile alındığını söyleyerek, “kötü niyet” olmadığına inandığını, konunun parti başkanlarıyla görüşülerek, bir sonraki toplantıda oybirliğiyle geçmesi önerisinde bulundu.

Oğuz, Siber’in önerisini kabul etti. Bunun üzerine tezkerenin görüşmesi gelecek haftaya ertelendi.

Yerinden söz alan bağımsız milletvekili Mehmet Çakıcı garantilerle ilgili bir yasa tasarısının 4-5 yıl önce çıkarıldığını, şu anda ne yapılmak istendiğini anlamadığını söyledi.

UBP milletvekili Dursun Oğuz, Rum Meclisi’nin aldığı karar üzerine tepki amaçlı bu önerinin sunulduğunu belirtti.

Daha sonra, öneri sahipleri adına UBP milletvekili Ahmet Kaşif’in sunduğu Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisinin Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşüldü.

ÇELER

TDP milletvekili Zeki Çeler, “mağduriyeti kendi vatandaşlarımıza yaratıyoruz. Vatandaşlık alma hakkına rağmen Türkiye’de bedelli hakkına sahip olmayı beklerler daha sonra vatandaşlık alırlar” dedi.

Bu durumda var olan vatandaşların mağdur olduğunu dile getiren Çeler, bu karışıklığın ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

Tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

Ekonomi Bütçe Ve Plan Komitesi’nin ivedilikle görüşülen Kıbrıs Vakıflar İdaresi Kiracılarının Birikmiş Kira ve Gecikme Zammı Borçlarının Tahsili ile İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısının Genel Kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere de görüşülerek, oyçokluğuyla kabul edildi.

Daha sonra Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nde ivedilikle görüşülen Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik ) Yasa Tasarısı’nın Genel Kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere görüşülerek, oybirliğiyle kabul edildi.