HALK, KIBRIS SORUNUNDAN ÇOK EKONOMİYE İLGİ GÖSTERDİ

Rum başkanlık seçimlerinde yarışan 3 ana adayın 28 Ocak akşamı ortak televizyon yayınında Kıbrıs sorunundaki soruları cevapladıkları tartışma programı Rum izleyicilerden ilgi görmedi.

Politis “İlgi Düşük... Birinci Tartışmaya Oranla İkincisinin İzlenme Oranı 10 Puan Düşük” başlıklı haberinde, televizyon izlenme oranı ölçümü yapan Nielsen isimli şirketi kaynak göstererek adayların ekonomiyi ele aldıkları 14 Ocak tarihli programının 243 bin kişi tarafından izlenmiş olmasına karşın Kıbrıs sorununun ele alındığı ikinci tartışma programını sadece 216 bin kişinin izlediğini yazdı.

Aynı gazete, önceki akşam yayınlanan tartışma programına katılan bütün adayların, programdan memnun ayrıldığını bildirdi. Habere göre,  tartışma programından en çok Nikos Anastasiadis’in seçim kurmaylığının memnun oldu. Kıbrıs sorununda göstereceği performanstan endişe duyulan Anastasiadis’in seçimi ilk turda kazanmasını engelleyebilecek hatalar yapmadığı kaydedildi.

STEFANU: “TEZLERLE İLGİLİ GERÇEĞİ YANSITMAYAN İFADELER KULLANILDI”

Öte yandan Fileleftheros’da yer alan habere göre, Rum Sözcü Stefanos Stefanu başkan adaylarının Kıbrıs sorunu konulu tartışma programı sırasında Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hirstofyas ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerdeki tezlerine ilişkin gerçeği yansıtmayan ifadeler kullanıldığını söyledi.

Stefanu, Rum tarafının yürütme erkiyle ilgili tezinin “dönüşümlü başkanlığı, ağırlıklı oy ve çapraz oyla birlikte” öngördüğünü; dönüşümlü başkanlığın Rum tarafınca Glafkos Klerides’in başkanlığı döneminde kabul edildiğini ve o zamandan beridir hiç sorgulanmadığını söyledi. Hristofyas’ın, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun bunu reddetmekte ısrar etmesinden dolayı, sabit başkan ve başkan yardımcısı önerisinde bulunduğunu söyleyen Stefanu, tartışma programında Malas’ın da ifade ettiği gibi bunun Rum tarafının tezler taslağına kaydedildiğini anlattı.

Stefanu, Stavros Malas’ın,  Rum tarafının toprak ve “göçmenlerin” geri dönüşüyle ilgili tezlerini de ortaya koyduğunu; 4 temel özgürlüğün aslında Kıbrıs'ta yerleşmelerini (sayı açısından) kısıtladığı nitelemesinin de doğru olduğu görüşünü ortaya koydu.

Bağımsız aday Yorgos Lillikas’ın bu uzlaşıyı reddederek, müzakerelerin sıfırdan başlaması talebinin Rum tarafının mevcut şartlar altında adil yaşayabilir ve işleyebilir çözüm talebiyle ilgili bütün dayanaklarını geçersiz kılacağını, Güney Kıbrıs’ı uluslararası alanda yalnızlaştıracağını ve Türkiye’ye taksimi resmi olarak müzakere masasına koyma olanağı sağlayacağını söyleyen  Stefanu Anastasiadis’i de mutasyonlarının esiri olup somut tezler ortaya koymamakla suçladı.

(ŞA/FEZ)

***********