PİLE TÜRK KÖYÜ MÜ ? RUM KÖYÜ MÜ ?

Kıbrıs Manşet Özel Haber

PİLE'DEKİ TÜRK HALKI MAĞDUR EDİLDİ !

Kıbrıs'taki tek karma köy olan Pile'de sular yine ısınmaya başladı . Türk ve Rum halk arasında yaşanan gerginliğe Birleşmiş Milletler el koydu . Birleşmiş Millletlerin müdahalesiyle olayların büyümesi engellenirken Pile Türk Halkı mağdur edildiğini ve haklarının ellerinden alınması aşamasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetiminin pasif kaldığını iddia ettiler.

TÜM HALİ ARAZİLER RUMLARIN KULLANIMINDA

Pile'de bulunan ve Devlete ait olan hali araziler 2 halk arasında ortak kullanılması gerekirken bu arazilerin kullanımı hep Rum idaresi tarafından Rum halkına bırakılıyor . Hali arazilerin Rum muhtarlığı tarafından düzenlenip Rum halkının kullanımına verilmesi köyde yaşayan Türk halkını isyan noktasına getirdi. Köy içerisinde bulunan hali arazilere yapılan futbol sahası , spor salonları ve parklar tamamen Rum vatandaşların kullanımına bırakılırken KKTC Yetkililerinin olaylar karşısındaki sessizliği halkı isyan noktasına getirdi.

GERGİNLİĞİN SEBEBİ NEYDİ ?

Pile'de dün yaşanan gerginliğin sebebi yine hali arazi oldu. Pile Türk İlkokulunun ön kapısının köy içerisinden geçen ve anayollar kadar yoğun çalışan asfalt yola açılması okuldaki çocuklar için büyük tehlike arzetmekteydi. Bunun üzerine köy ilkokulunun arka kısmındaki kapının kullanılması konusunda tavır koyan Rum muhtarlığına , çocukların da yaşadığı tehlikeyi gözönünde bulunduran okul aile birliği olumlu cevap vererek okulun arka kısmında yeni bir kapı açtırdı. Ancak açılan kapı toprak bir alana çıkmakta , kışın çamur deryası haline gelen bu alandan çocukların geçmesi ise neredeyse imkansız olmaktaydı.

İŞTE O ALAN

Kıbrıs Manşet sizler için alanı görüntüledi.







TÜRK BAKANLAR DİNÇYÜREK VE BEROVA DÜZENLEME İSTEDİ

Geçtiğimiz günlerde Pile'yi ziyaret eden KKTC Milli Eğitim Bakanı Dr.Özdemir Berova ile Çevre Bakanı Dr.Hakan Dinçyürek köy halkı ve Okul Aile birliğinin talebi doğrultusunda hali arazi olan ve okulun kullanımında bulunan toprak alanın parke döşenmesi için gerekli desteği vereceklerinin sözünü vermişti. Köy Halkına verdiği sözü tutan ilgili Bakanlar Berova İle Dinçyürek ertesi gün ihtiyaç duyulan parkelerin ve diğer malzemelerin köye ulaşımını sağladıkları gibi işçilik ihtiyacı için de Beyarmudu Belediyesinden destek sağladılar.

RUM MUHTARLIĞI ENGELLEDİ


Parkeleme işleminin başlaması üzerine olay yerine giden Rum muhtarı ile Rum Halkından birkaç çapulcu Pile'nin bir Rum köyü olduğunu ve hali arazilere ancak Rum muhtarlığı tarafından işlem yapılabileceğini okulun ihtiyacı olan yerin de Rum muhtarlığı tarafından yapılması gerektiğini belirterek engel çıkardılar. Bu duruma karşı çıkan Pile'deki Türkler ilgili alanın Rum muhtarlığı tarafından yapılamsı halinde Rumlara ait olacağını halbuki hali arazilerin her iki halkın da ortak malı olduğunu belirterek bu durum karşısında tavır koydular. İki halk arasındaki gerginliğin büyümesi üzerine köyde bulunan Birleşmiş Milletler askerleri olay yerine gelerek inşaatı durdurdu.