Panama Belgeleri’nde KKTC’li İşadamları

Panama Belgeleri dünyada büyük yankı yaratırken, önümüzdeki günlerde yeni belgelerin yayınlanacağı bildirildi. Bugüne kadar yayınlanan Panama Belgeleri’nde 50 ülkeden işadamları, politikacılar, devlet yöneticileri, sanatçı ve sporcular yer alırken, önümüzdeki günlerde 20 ülke ile ilgili olarak yeni belgeler yayınlanacak.

VERGİ KAÇIRMAK-KARA PARA AKLAMAK

Panama Belgeleri’yle 50 ülkedeki bazı işadamları ile politikacıların Panama’da kurulan off-shore şirketler, bankalar ve diğer kurumlar üzerinden vergi kaçırdıkları ve kara para akladıkları ortaya çıktı. Yayınlanan listelerde bazı devlet başkanlarının, akrabalarının ve yakın arkadaşlarının isimleri de yer alıyor.

TÜRKİYE

Yayınlanan Panama Belgeleri’nde Türkiye’de bulunan 101 şirketin ve 152 kişinin de adı yer alıyor. Bu isimler de önümüzdeki günlerde açıklanacak.

GÜNEY KIBRIS

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) vergilerle ilgili alt komitesi, Panama Belgeleri skandalıyla ilgili araştırma yapmak üzere cuma günü Güney Kıbrıs’a gidecek.
Fransız Avrupa Milletvekili Alain Lammasoure başkanlığındaki 11 kişilik grupta Rum Avrupa Milletvekilleri Lefteris Hristoforu ve Kostas Mavridis de bulunuyor.
Heyet, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Maliye Bakanlığı Genel Müdürü Hristos Patsallidis, Vergi Müfettişi Yannakis Çangaris, banka ve kooperatif temsilcileri, akademisyenler ve diğer ilgililerle görüşecek.

KKTC’DE ARAŞTIRMA

Avrupa Parlamentosu heyeti Güney Kıbrıs’ta yapacağı araştırmalardan sonra, KKTC’ye de geçip, bazı araştırmalarda bulunacak. Söz konusu araştırmada KKTC’’de kurulan off-shore bankalar ve bağlantıları ele alınacak.

KKTC’Lİ İŞADAMLARI

Önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan yeni Panama Belgeleri’nde KKTC’li bazı işadamlarının isimlerinin yer alacağı da haber veriliyor. Elde edilen ilk bilgilere göre de belgelerde yer alacak olan KKTC’li işadamlarının kısa sürede büyük servetlere sahip olmalarına ve Panama ilişkilerine dikkat çekiliyor. Bu işadamları özellikle otomotiv ve finans sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Haber Volkan