Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Cemal Özyiğit, muhalefetteyken Hala Sultan İlahiyat Koleji’ni eleştiren CTP Genel Başkanı Başbakan Özkan  Yorgancıoğlu’nun bugün aynı okulun açılışını yapmasını eleştirdi ve “Söylediklerini yaladı yuttu” ifadelerini kullandı.

Özyiğit yazılı açıklamasında, temel atma töreninde İlahiyat Koleji’ni “dayatmacı bir yaklaşım ve tek tip insan yetiştirme hedefi” olarak niteleyen Yorgancıoğlu’nun, projeye onay veren UBP hükümetini ise “AKP’ye biat etmekle” suçladığını belirterek, “Dayatmayla, tek tip insan yetiştirme hedefindeki bir yerin açılışını yaparak bu düşünceye hizmet etmiş ve bizzat açılışa katılarak siz de biat etmiş olmadınız mı” diye sordu.

Yorgancıoğlu’nun yine aynı açıklamasında, Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın “Kıbrıslı Türklerin inançlarını sorgulayan” söylemlerini de, “Haddini aştı” ifadeleriyle eleştirdiğini kaydeden Özyiğit, “Muhalefette iken doğru bir tavır gösteren Sayın Yorgancıoğlu’ndan, sergilediği duruşu Başbakan olduktan sonra da sürdürmesini beklerdik” dedi.

Yorgancıoğlu’nun “dik durmayı” değil “şirin görünmeyi” tercih ettiğini savunan Özyiğit, CTP ile UBP’nin birbirine benzediğini belirtti.
TDP olarak din üzerinden siyaset yapılmaması, siyasetin de din üzerinde bir baskı unsuru olmaması gerektiğine inandıklarını ifade eden Özyiğit, “Elbette her birey istediği ve benimsediği dini inanç doğrultusunda hareket edebilir, ancak KKTC’de İlahiyat (İmam Hatip) Koleji’ne ihtiyaç yoktur. Bugün yapılan yalnızca İslami bir devlet anlayışına, hatta Sunni İslam mezhebine göre çocukluktan itibaren yeni model bireyler yaratma politikasının filizlerini atmaktır” dedi.

Kıbrıs Türk halkının kimliği ve kültüründen onur duyduklarını belirten Özyiğit, Sömürgeci İngiliz ve Faşist EOKA’cılara karşı olduğu gibi, bunları değiştirmeye yönelik her politikanın karşısında olmaya devam edeceklerini ifade etti.