Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) eğitim yılı arifesinde kaotik ortam yaşanmakta olduğunu, bunun sorumlusunun ise başta Rektör Abdullah Öztoprak olmak üzere, keyfi uygulamalar yapan DAÜ Yönetimi ve tüm yaşananlara seyirci kaldığını ileri sürdüğü CTP-BG ve DP –UG Koalisyon Hükümeti olduğunu ileri sürdü.

TDP Basın Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Üniversite Öncesi Kurumlar ile Toplu İş Sözleşmesi konularında Rektör Öztoprak’ın tutumunu eleştiren Özyiğit, Öztoprak’ın Senato aracılığı ile görev süresini uzatma çalışmaları sonucu DAÜ’de bir kaos yaşandığını iddia etti.

Özyiğit, “DAÜ’de bugüne kadar seyirci konumunda olan Başbakan, yaşanan kaosun ardından yasal değişiklik yapılmadan yeni rektör atanmasının doğru olmayacağını söylemiştir. Başbakan’a hatırlatmak isteriz ki, göreve atamamak yetmez, hesap da sorulmalıdır” dedi.

DAÜ’nün yasa ile kurulan bir Devlet Vakıf Üniversitesi olduğunu, devletin her yıl üniversite bütçesine 25 milyon TL (Üniversite bütçesinin yaklaşık %15’i) civarında katkı sağladığını iddia eden Özyiğit, “DAÜ hiçbir şahsın veya zümrenin özel mülkü değildir, DAÜ halkındır ve halkın demokratik yollarla göreve getirdiği Hükümet ve Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) halk adına DAÜ’ye sahip çıkmalıdır” ifadelerini kullandı.

TDP olarak hiç bir usulsüzlüğün, peşkeşin hesapsız kalmaması gerektiğini savunduklarını kaydeden Özyiğit,  CTP-BG ile DP-UG hükümetinin diğer konularda olduğu gibi, bu konuda da sözünü tutmayarak, DAÜ’de yapılan “peşkeş” ile ilgili başlatılan süreci ilerletip sonuca bağlamadığını ileri sürdü.

“HÜKÜMET ÜNİVERSİTEYE SAHİP ÇIKMALI”

Eğitim yılının arifesinde, Üniversite açısından bu kaotik ortamın ortaya çıkmasına neden olan DAÜ Yönetimi’ni ve Hükümeti kınadıklarını belirten Özyiğit, Hükümeti, bireysel ve/veya zümresel çıkarın esiri olmadan, üniversiteye sahip çıkmaya davet etti.