KONGREDE KONUŞAN BAŞBAKAN ÖZGÜRGÜN: “İKİ TOPLUMLU, İKİ KESİMLİ FEDERASYON PARAMETRELERİ ORTADAN KALKTI”

“UBP’NİN ONAYINI ALMAYAN BİR ANLAŞMANIN OLMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

“HÜKÜMET 19 AYDA ÖNEMLİ EKONOMİK GÖSTERGELERE ULAŞTI”

“ÖDEMELER DENGESİ İLK DEFA FAZLA VERDİ”

“HİZMETİ VE YATIRIMLARI GECİKTİRME BAHANEMİZ YOK”

“YENİ HASTANELERİN TEMELİ ATILACAK, SULAMA PROJESİ BAŞLAYACAK”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan Hüseyin Özgürgün, iki toplumlu, iki kesimli federasyon parametrelerinin ortadan kalktığını ve bu parametrelerde görüşmelerin olamayacağını belirtti. Özgürgün, “Kıbrıs Rum tarafı aklını başına alır, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini, iki kesimliliği, Kıbrıs Türk halkının kayıtsız şartsız eşitliğini ve iki kurucu devletin eşit statüsünü kabul ederse, kabul ettiğini beyan ederse, görüşme ancak o zaman başlayabilir. Bundan önce görüşme olmaz” ifadelerini kullandı.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefke 1. İlçe Kongresi dün yapıldı. Kongrede tek aday olan Ali Özgey, UBP Lefke İlçe Başkanı oldu.

Özgürgün kongrede yaptığı konuşmada, “Sıfır asker, sıfır garanti” hayali kuranların, asla o noktada bir anlaşma olamayacağını, Kıbrıs Türk halkı ve UBP’nin net duruşu ile anlamış olduklarını kaydetti. Özgürgün, Kıbrıs Türk halkı ve UBP’nin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) etkin ve fiili garantisi olmadan varılacak bir anlaşmaya “evet” demeyeceğini söyledi.

“KİMSEYE BORCUMUZ KALMADI…"

Başbakan Özgürgün, hükümetin 19 aylık sürede, tüm kesimlere geçmişten kalan devlet borçlarını ödediğini, kimseye borç kalmadığını, onca ödeme yapılmasına karşın ilk defa bütçe ve ödemeler dengesinin fazla verdiğini, bunda, hükümetin akılcı politikalarının, yüksek öğretim ve turizmdeki gelişmelerin etkili olduğunu ifade etti.

SULAMA PROJESİ BAŞLAYACAK”

Halkın refah ve mutluluğu için çalıştıklarını, ülkenin dört bir yanına yeni yatırımlar başladığını ve başlayacağını, yeni hastanelerinin temelinin atılacağını kaydeden Özgürgün, Güzelyurt-Lefke-Mesarya Sulama Projesi ihalesinin tamamlandığını, Türkiye ile işbirliği halinde yakında sulama projesinin başlayacağını duyurdu.

UBP LEFKE İLÇESİ 1. KONGRESİ YAPILDI

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Basın Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, UBP Lefke 1. İlçe Kongresi dün yapıldı.

Lefke Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alan kongreye UBP Genel Başkanı Başbakan Hüseyin Özgürgün de katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongrede, Savaş Atakan başkanlığında Divan oluşturuldu. Kongrede, tek aday olan Ali Özgey, UBP Lefke İlçe Başkanı oldu.

UBP Genel Başkanı ve Başbakan Özgürgün, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Lefke’nin KKTC’nin 6. ilçe olmasının mutluluğunu yaşadıklarını, bugün de UBP Lefke ilçesi olağan kongresinin coşkusunu yaşadıklarını belirtti.

Lefke’nin 1974 öncesi ülkenin en güzel ilçelerinden biri olduğunu, 1974’den sonra o özelliğini kaybettiğini anlatan Özgürgün, Lefke’nin sorunlarının çözümünde ilçe olmasının temel olduğunu, yasal değişiklikle, Lefke’nin 6 ilçe ilan edildiğini, sorunların çözümün daha da kolaylaşacağını, devletin tüm kurumları ile Lefke’ye geleceğini kaydetti.

Özgürgün, Lefke’nin yıllardır hak ettiği ilçeleşmeyi gerçekleştiren hükümetin başında olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, Lefke’nin, 1571’den itibaren Türklüğün kalesi olduğunu, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yıllarından itibaren Türk toprağı olduğunu anlattı.

Özgürgün, ilçe başkanına ve ilçe kurullarında göreve alanlara başarılar dileyerek, çok çalışmaları gerektiğini kaydetti.

“UBP KAHRAMANLIK ESERİ”

“UBP’nin ülkede, egemenlik, özgürlük ve milli değerler üzerinde 42 yıllık süreçte herkesin emek , gönül ve omuz verdiği bir kahramanlık eseri olduğunu” söyleyen Özgürgün, bu eserin, geçmişte kötü zamanları olsa da omuz omuza birlik içinde savaşarak, her mücadeleden daha güçlü çıktığını kaydetti.

Başbakan Özgürgün, “UBP sevgisini yüreğinde hissedenler bıkmadan, usanmadan ve yorulmadan daha çok çalışmak zorundadır. Birlik beraberlik içinde olmak zorundadır, güçlü biçimde hedefe yürümek zorundandır. Çünkü, UBP’den başka UBP’ yoktur. UBP de olmadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yoktur. Bunun ne demek olduğunu çok yakın süreçlerde bile görüp anlamış durumdayız. Çok yakın geçmişe bile bakarsanız, UBP olmadan bu değerlerin yaşatılamayacağını herkes görmüştür. Bu değerler olmadan Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda var olması, Türklüğün bu topraklarda var olması da asla mümkün değildir ” dedi.

“ÖDEMELER DENGESİ İLK DEFA FAZLA VERDİ”

Özgürgün, UBP’nin milli ve manevi değerlere sahip çıkarken, ülkenin iç sorunlarına da çare ürettiğini, ülkenin dört bir yanına yatırımlar yapıldığını, ülkedeki eserlerin altında UBP’nin imzası olduğunu anlatarak, ödemeler dengesinin KKTC tarihinde ilk defa fazla verdiğini, bunda üniversitelerden ve turizmden gelen katkının önemli payı olduğunu kaydetti.

Başbakan Özgürgün, bütçenin ve ödemelere dengesinin fazla vermesinin UBP-DP hükümeti döneminde yakalanan önemli bir değer olduğunu söyledi.

Hükümetin son 1.5 yıl içinde devletin geçmişten kalan tüm borçlarını ödediğini, devletin hiç kimseye borcunun kalmadığını kaydeden Özgürgün, “19 aylık hükümet süresinden bahsediyorum, bu kadar çok ödeme yapılmışken, bütçe ve ödemler dengesi de fazla vermiştir” dedi.

“Bizim mücadelemiz, Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunun korunması, refah ve mutluluğunun sağlanması mücadelesidir” diyen Özgürgün, UBP’de demokrasinin olmazsa olmaz olduğunu kaydetti.

“SULAMA PROJESİ YAKINDA BAŞLAYACAK”

Türkiye’den gelen suyun, sulama amaçlı olarak da kullanılması amacıyla, Güzelyurt-Lefke-Meseya Sulama Projesi’nin tamamlandığını, ihalesinin sonuçlandığını, yakında çalışmaların başlayacağını açıklayan Özgürgün, çalışmaların Türkiye ile işbirliği halinde sürdürüldüğünü söyledi.

Türkiye’den gelen suyun “Binyılın Projesi” olduğunu dile getiren Özgürgün, ülke sorunlarının çözümü için girdikleri CTP-UBP hükümetinin, su konusundaki sorunu aşamadıkları için bozulduğunu anlattı.

Özgürgün, Türkiye’den gelen suya “barış suyu” dediklerini, su sıkıntısı yaşayan Güney Kıbrıs’a da suyu vermeye hazır olduklarını belirtti.

“DEMOKRASİ TABANA YAYILDI”

UBP Lefke İlçesi’nin aktif 511 üyesi ile olağan kongresini yaptığını, başka partilerin olağan büyük kurultaylarını dahi 500 kişi ile yapmadığını kaydeden Başbakan Özgürgün, UBP 11 bin üyesi olduğunu kaydetti.

Başbakan Özgürgün, partinin her üyesinin her seçimde oyunu kullanabileceğini, bunun KKTC siyasi partiler tarihinde bir devrim olduğunu belirtti. 

Yapılan tüzük değişikliği ile demokrasinin parti tabanına yayıldığını ifade eden Başbakan Özgürgün, son iki yılda üye sayısının 2 bin arttığını, partide birlik beraberliğe önem verdiğini
söyledi.

Başbakan Özgürgün, tüzük değişikliği ile kadınlara önemli yer açıldığını, ülke yönetiminde de UBP’li kadınları görmekten mutluluk duyacaklarını belirtti.

“YENİ HASTANELERİN TEMELİ ATILACAK”

UBP-DP hükümetinin 19 ayda önemli ekonomik göstergelere ulaştığını, önemli projelere başlandığını, önemli projelerin başlama aşmasında olduğunu anlatan Özgürgün, Lefke Cengiz Topel Hastanesi’nin 60 odalı yeni binasının ihalesine yakında çıkılacağını ve yeni hastanenin temelinin atılacağını kaydetti.

Özgürgün, hizmeti ve yatırımları geciktirme bahanelerin olmadığını, vefa duygusuyla hizmet verdiklerini kaydetti.

“KAPIMIZ AÇIK”

Özgürgün, UBP’nin, KKTC’nin kuruluş değerleri, Kıbrıs Türk halkının milli ve manevi mücadelesi, birlik beraberliği yaratma ülküsü etrafında toplanan 11 bin üyeli bir kitle partisi olduğunu belirtti.

Özgürgün, “Kıbrıs Türk halkının birlik bütünlüğü, bu adada var olması ve refah ve ekonomik sıkıntı çekmeden yaşması noktasında UBP’li olanlar her zaman partimize kabuldür, partimizin kapısı açıktır, UBP’ye hizmet vermek isteyen herkesi de UBP üyesi yapmaktan mutluluk duyarız. Bu ülkü ve birlik beraberlik çerçevesinde 11 bin üyenin daha artacağına hiç bir şüphem yok. Yolumuz, sevginin, kardeşliğin ve birbirimizi kucaklamanın yolu olmalıdır. UBP değerleri bize bunu gösteriyor, bunu öğretiyor” dedi.

Hükümetin, Ocak 2017’den beri kendi bütçesi ile yeni hizmetlerini ortaya koyduğuna işaret eden Özgürgün, 15 Nisan 2018’de yapılacak seçimlerde halkın UBP’ye yeniden görev vermesini beklediklerini, UBP’nin birinci parti olarak yeniden iktidara geleceğini söyledi.

“ETKİN VE FİİLİ GARANTİNİN BULUNMADIĞI BİR ANLAŞMAYA UBP EVET DEMEZ”

Kıbrıs konusunda da değerlendirmelerde bulunan Başbakan Özgürgün, “İki kesimliliğin sulandırılmayacağı, iki kurucu devletin eşit statüsünden vazgeçilmeyeceği, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin bulunmadığı bir anlaşmaya UBP asla ‘evet’ demez, demesi de mümkün değildir” dedi.

İsviçre’de son yapılan Kıbrıs zirvesinin sonuçlarından hayal kırıklığı yaşmadıklarını çünkü ne olduğunu bildiklerini kaydeden Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türklerini bu adada eşit olarak görmediğini, federasyon istemediğini, Rum tarafının tek isteğinin adayı Yunanistan’a bağlamak olduğunu, güçlü tabanı ile UBP var olduğu sürece bunu yapmasının mümkün olmadığını söyledi.

Kıbrıs müzakerelerinde “sıfır asker sıfır garanti” noktasına gelindiğine işaret ederek, bunu eleştiren Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Türk halkı ve Ulusal Birlik Partisi’nin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) etkin ve fiili garantisi olmadan varılacak anlaşmaya asla evet demeyeceğini vurguladı.

Sıfır asker, sıfır garanti diyenlerin, o hayali kuranların, asla o noktada bir anlaşma olamayacağını, Kıbrıs Türk halkı ve UBP’nin net duruşu ile anlamış olduklarını kaydeden Başbakan Özgürgün, “Bir şeyin çok iyi bilinmesi lazım; UBP’nin onayını almayan bir anlaşmanın asla olması, hayata geçmesi mümkün değildir. UBP’nin onayını almayan bir anlaşma hiçbir şekil de yaşayabilir bir anlaşma olmayacaktır. Bunu, UBP’liler bugüne kadar her söylediklerinde haklı çıkarak ortaya koydular. Biz söyledik, başkaları hayal kırıklığına uğradı, uğratıldı. Bir şey daha hatırlatmak istiyorum; Ada’da çözüme ilişkin müzakerelerin hiçbir süreci UBP olmadan sonuca ulaştırılamaz” diye konuştu.

“İsviçre görüşmelerinde KKTC topraklarını veren harita sunulduğunu, BM kasasına konan haritanın içeriğinden bugün bile haberi olmadığını, böyle bir haritayı kabul etmeyeceklerini açıkladıklarını” söyleyen Özgürgün, KKTC’nin İsviçre’de harita verdiğini, İsviçre’den dönüşte Rum meclisinin Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için karar aldığını kaydetti.

“BU PARAMETRELERDE GÖRÜŞME OLMAZ”

Enosis’e destek veren Rum lider Nikos Anastasidis ile görüşüldüğüne işaret eden Başbakan Özgürgün, “UBP, böylesi bir ortamda görüşmeler sonuçlanmışken, Kıbrıs Rum tarafına ve dünyaya şu çağrıyı yapıyor: Bu parametrelerle artık görüşme olmaz, artık iki toplumlu, iki kesimli federasyon parametreleri ortadan kalkmıştır. Bugün Kıbrıs Rum tarafı aklını başına alır, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini, iki kesimliliği, Kıbrıs Türk halkının kayıtsız şartsız eşitliğini ve iki kurucu devletin eşit statüsünü kabul ederse, kabul ettiğini beyan ederse görüşme ancak o zaman başlayabilir. Bundan önce görüşme olmaz” diye konuştu.