Ölünün vergi borcuna 36 ay taksit!


Ülkemizde ölmüş kişilere vergi borcu gelmeye devam ediyor.

Gelir ve Vergi Dairesi 15, 30 hatta 39 yıl önce vefat etmiş birçok kişiye ‘vergi borcu’ bildiriminde bulundu.

Yeşilırmak ve yedidalga’da yaşanan bu olay birçok aileyi öfkelendirdi. Yurt dışına yıllar önce göç eden ve hatta yaşadıkları ülkeler olan Avustralya ve İngiltere’de hayatını kaybedenlere bile vergi borcu belgesi gönderildi.

 30 yıl önce vefat eden İbrahim Gözügörmez, 39 yıl önce vefat ettiği belirtilen Mehmet Mustafa Çaka, 15 yıl önce vefat eden Şerifali İbrahim Akça ve farklı tarihlerde vefat etmiş birçok kişiye vergi borcu gönderildi.

Vergi Dairesi’nden gönderilen resmi evrak bölge muhtarları tarafından ilgili kişilere ulaştırılırken ölmüş yara adada bulunmayan kişilerin adına gönderilmiş bu resmi evrakları ailelere iletmekte zorlandı.

Zarfların verildiği aile yakınları zarfları açtıktan sonra ölen yakınları adına gönderilmiş vergi borcu belgelerini görünce tepki göstererek ‘Bu devlet öleni yaşayandan ayıramıyr mu?’ diyerek isyan etti.

Resmi belgelerin üzerinde öldükleri de yazıyor!

2002 yılında Yeşilırmak’ta vefat eden Şerifali İbrahim Atsa, isimli vatandaş adına gönderilen evrakta 2002 yılında vefat ettiği, bütün mallarını evlatlarına devrettiği ve vergi borcunun bulunduğu yazıyor.

1978 yılında vefat eden Mehmet Mustafa Çaka’nın ailesine gönderilen vergi bildiriminde Çaka’nın ölüm yılı ve Avustralya’da da yaşadığı not edilmiş.

Ölen kişilerin vergi borçlarına ayrıca 36 aya kadar taksitlendirme yapılabileceği de gönderilen vergi borcu resmi evraklarında belirtilmiş.