İZİNLER, TC UYRUKLU ÖĞRENCİLERE 2 YILLIK, ÜÇÜNCÜ ÜLKE ÖĞRENCİLERİNE  1 YILLIK ŞEKLİNDE DÜZENLENCEK

İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve YÖDAK  arasında yapılan  çalışmalar neticesinde yabancı öğrenci izinlerinde düzenlemeye gidildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre,  Muhaceret Yasası’na uygun olarak getirilen yeni düzenleme, 2017-2018 akademik yılından itibaren uygulamaya girecek.

Yeni uygulama ile öğrenci izinleri Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilere 2 yıllık, üçüncü ülke öğrencilerine ise yıllık olarak verilecek. Süre bitiminde izinlerin yenilenmesi gerekiyor.

Açıklamaya göre öğrenciler, 2018-2019 akademik yılına kadar, kayıtlı oldukları üniversitelerden temin edecekleri öğrenci belgesini ibraz ederek cezasız şekilde KKTC’ye giriş çıkış yapabilecekler.

Herhangi bir nedenle ilişiği kesilen veya mezun olan öğrencilerin, ilişiğin kesildiği tarihten veya diploma tarihinden itibaren 60 gün içinde KKTC’den çıkış yapmaları gerekiyor. Lisans üstü eğitime devam edecek olan öğrenciler için ise, bu süre 90 gün.

Öğrenci izni Muhaceret Dairesi Müdürlüğü tarafından iptal edilen öğrencilerin 7 gün içerisinde KKTC’den çıkış yapmaları gerekiyor.

Öğrenci izni almak için başvuran TC uyruklu öğrencinin elinde tam teşekküllü bir ihtisas hastanesi veya bir üniversite hastanesinden alınmış sağlık raporu (rapor tarihi 3 ayı geçmemek kaydıyla) veya Gemi Adamı Olur Belgesi varsa, ayrıca KKTC hastanelerinden sağlık raporu almasına gerek bulunmuyor

Söz konusu  sağlık raporlarının Hepatit B, Hepatit C, HIV ve PPD Testi/Akciğer Skopisi testlerini kapsaması gerekiyor.

Ancak; hastalık, yasal tutukluluk gibi önceden tahmin edilemeyen ve önleme imkanı olmayan, kişilerin iradesi dışında meydana gelen durumlarda,  kanıtlanması koşuluyla, vize cezası uygulanmayacak ve öğrenci izni verilebilecek.

Öğrenci izni müracaatlarında şu belgelerin ibrazı gerekiyor:
“Pasaport fotokopisi, sağlık raporu, öğrenci belgesi, öğrenci izni harç makbuzu, ikamet ettiği konutun tapusunun veya satış sözleşmesinin veya kira sözleşmesinin fotokopisi yurtta ikamet ediyorsa yurtta kaldığına dair yurdun bağlı bulunduğu üniversite veya kurumdan alınacak resmi yazı.KKTC’ye giriş çıkışlarını gösteren belge1 adet vesikalık fotoğraf”
Açıklamada, yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili olarak disiplin tüzüklerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiği,  öğrenci çalışma izni düzenlemesini güncel hale getirmek için çalışma başlatıldığı kaydedildi.