A.C.V., henüz 17 yaşında. Anne ve babası o, 5 yaşındayken ayrıldı. 10 yıl yurtta kaldı, küçük yaşta bali bağımlısı oldu, 15’inde cezaeviyle tanıştı. Annesi E.V. çocuğunun azılı bir suçlu olarak gösterilmesine isyan ediyor:  

Küçük yaştan itibaren bir çok suça karışan ve cezaevi ile henüz 15 yaşındayken tanışan A.C.V., kurtarılmayı bekliyor.
2005 yılında dünyaya gelen ve annesinin yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle 5 yaşında Sosyal Hizmetler tarafından aileden alınarak SOS Çocuk Köyü’nde büyüyen 17 yaşındaki A.C.V, işlediği suçlar nedeniyle mahkeme emri ile cezaevine gönderildi, ancak sağlık problemleri nedeniyle Lefkoşa Barış Ruh Hastanesi’nde gözetim altında.
Aile sevgisinden yoksun büyüyen A.C.V.,’nin anne ve babası da ayrı yaşıyor.
6 çocuğundan biri olan 17 yaşındaki oğlunu kurtarmak isteyen anne E.V., ise oğlunun işlediği suçları bilinçli işlemediğini, sağlık sorunları yaşadığını ve bu yüzden Barış Ruh’ta yatılı tedavi gördüğünü öne sürdü.
Oğlunun 2005 doğumlu olduğunu hatırlatan anne, gazetelerde oğlunun yüzünün ve isminin açık bir şekilde deşifre edilmesine isyan etti. Anne, “Benim de bir kalbim var. O çocuk hasta. Ondan azılı bir suçlu gibi bahsedilmesi beni her gün öldürüyor” sözleri ile yürek burktu.
Havadis’e konuşan 40 yaşında 6 çocuk annesi E.V., çıkan haberler bir yana, oğlunun tedavi olması gerektiğini, uzun yıllardır “bali” kullandığını ve beyin hücrelerinin öldüğünü iddia etti.
“Yurttan çok hırçın çıktı”
Anne E.V., boşandığı eşinin şizofren hastası olduğu için çok büyük sıkıntılar yaşadığını, evleri yandıktan sonra çocukları ile ortada kaldığını, kaldırımlarda yatıp kalktıklarını oğlu A.C.V.,’nın 5 yaşındayken bakımsızlıktan Sosyal Hizmetler tarafından alınarak SOS Çocuk Köyü’ne yerleştirildiğini anlattı.
E.V., “Yoksulluk, yokluk nedeniyle çocuklarıma istedikleri hayatı sunamadım. Boşandığım eşim şizofren hastası olduğu için büyük sıkıntılar yaşadık. Yokluk içinde bir de evimiz yandı, sokaklarda kaldık, kaldırımlarda yatıp kalktık. Oğlum, tam 10 yıl yurtta kaldı, ama orda daha da bir hırçın oldu. Küçük yaşta bali kullanmaya başladı, okula gitmedi, sürekli peşinden koştum durdum ama başı hiç beladan çıkmadı” dedi.
 
E.V.: Artık gücüm kalmadı
En küçüğü 3 yaşında 6 çocuk annesi E.V., çocuklarına bakmak için temizlik işine gidiyor. Oğlunun hasta olduğunu, küçük yaştan itibaren bali bağımlısı olduğunu onu kurtarmadığını anlatan anne, “Oğlum şuan hastanede tedavi altında. Dışarıda olsa, yine durmayacak sürekli bir suça bulaşıp polise girip çıkar. Daha yaşı 17 gazetelerde, yüzü ismi açık açık çıkıyor. Çıkan haberlerden öyle bir bahsediyorlar ki azılı bir suçlu gibi, o daha çocuk neden bu kadar acımasız herkes. Oğlum çok zor şartlarda bir hayat sınavı veriyor ve hasta Barış Ruh’ta sağlık bir insan tedavi görmez, bu çocuk bilinçli gidip suç işlemiyor. Bakmam gereken 3 yaşında bir evladım daha var bana muhtaç, gece gündüz çalışıyorum. Çıkan haberlerden dolayı artık ölmek istiyorum, başkalarının yanına sığındım, gidecek hiçbir yerim yok çocuklarımı da alamam. İki oğlum hasta babaları ile yıkık dökük bir evin içinde Allaha emanet ben, hem hasta oğlumun peşinde, hem de diğer oğullarımın peşinde koşmaktan çok yoruldum.”
“Devlet nerede bende Kıbrıslıyım”
İmkansızlıklar nedeniyle eli kolu bağlı çocuklarından kopuk yaşam mücadelesi veren anne E.V., 3 yaşındaki oğlu ile başka birinin evinde yaşamak zorunda. Maaşı ev kiralamaya yetmeyen anne, yaşları daha 15-16 yaşlarında olan çocuklarının başında olamadığı için, bir evi olmadığı için isyan etti.
E.V., “Devlet nerede, ben kimseden para pul istemedim, bende  Kıbrıslıyım. Neden kendi vatandaşına sahip çıkmıyor? Kimse yüzümüze bakmıyor, evimiz yandı çocuklarım her yere dağıldı. Bir tanesi Barış Ruh’ta daha 17 yaşında” dedi.
 
“Onu Türkiye’ye ailemin yanına götürecem”
Çaresiz anne E.V., oğlunun cezai ehliyeti olmadığına dair rapor verilmesi ve mahkemenin onaylaması durumunda onu Türkiye’ye götüreceğini kaydetti.
Oğlunun yeniden bir suça karışmasını istemediğini burada imkansızlıklar nedeni ile ona bakamayacağını söyleyen E.V., 24 Kasım’da mahkemeden çıkacak emrin ardından oğlunu Türkiye’ye götüreceğini söyledi.
 
Cezai ehliyeti olup olmadığına mahkeme karar verecek
Küçük yaştan itibaren bir çok suça karışan A.C.V., mahkeme emri ile yargılanıncaya kadar cezaevine gönderilmiş, yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle, Barış ve Ruh Hastanesi’nde tedavi altında tutuluyor.
A.C.V., Ekim ayı içinde tedavi gördüğü hastaneden firar etmiş, aynı gün gardiyanlar tarafından Sanayi bölgesinde tespit edilerek, yeniden hastaneye yatırıldı.
Gerekli kontrollerden geçirilen 17 yaşındaki gencin cezai ehliyet raporu 24 Kasım tarihinde çıkarılacağı Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yargıç huzuruna sunulacak.




Kaynak:
 Havadis