MİNİAKIBRIS TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLDU

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Osmanlı, Bizans ve Roma dönemine ait tarihi eserlerin minyatürlerinin sergilendiği mini açık hava müzesi “Miniakıbrıs” ziyaretçilerini tarihe yolculuğa çıkarıyor.



Projesi Tatlısu Belediye Başkanı Ahmet Hayri Orçan tarafından hazırlanan ve Kıbrıs‘ta tarihin çeşitli dönemlerine ait 15 eserin minyatürünün sergilendiği Miniakıbrıs Müzesi, Kıbrıs‘ta bir ilk.

Girne Kalesi, Lefkoşa’daki Selimiye Camisi, Larnaka’daki Hala Sultan Tekkesi, Derviş Paşa Konağı, Aziz Andreas Manastırı gibi eserlerin minyatürü, Bizans döneminde inşa edilen ve bin yıllık bir geçmişi olan Panagia Kilisesi çevresinde sergileniyor.

Çorum’da yaşayan heykeltıraş Uğur Özşengül ve eşi Necmiye Özşengül’ün hazırladığı eserler, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

AA muhabirine açıklama yapan Tatlısu Belediye Başkanı Orçan, Miniakıbrıs projesini İstanbul’daki Miniatürk’ü ziyaretinden esinlenerek hayata geçirdiğini belirtti.

Bölgenin çok ciddi bir ziyaretçi akınına uğradığını ifade eden Orçan, bölgenin turizm potansiyelinin artırmak amacıyla projeyi zaman kaybetmeksizin hayata geçirmek için çalışmalara başladığını kaydetti.

Orçan, bu kapsamda Kıbrıs‘taki tarihi eserlerin minyatürlerini yapmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Kıbrıs bildiğiniz gibi değişik medeniyetlere ev sahipliği yapan bir ada. Dolayısıyla her medeniyete ait bir eserin müzede olmasını istedik. Eserleri de seçerken bunlara dikkat ettik. Çok olumlu geri dönüşler var.” diye konuştu.

Sergi alanındaki eserlerin sayılarının artırılması yönünde talepler aldıklarını anlatan Orçan, Osmanlı, Bizans ve Roma dönemine ait tarihi eserlerin sayısını atırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Miniakıbrıs’ı ailesiyle ziyaret gelen Erhan Dike de Tatlısu Belediyesince yapılan çalışmanın oldukça başarılı olduğunu söyledi.

Türkiye’den gelen misafirler için Kıbrıs tarihini görmenin önemli olduğunu dile getiren Dike, “Başarılı bir çalışma yapılmış. Gelen misafirler çok memnun. Buraya tatile geldik. Bu bölgede bir müze olduğunu duyduk ve ziyaret için geldik. Yapanların ellerine sağlık.” dedi.

Kaynak: Havadis