Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul gündeminde, artık yasama ve denetim faaliyetlerinin ayrılmayacağı, birlikte yapılacağı bildirildi.

29 yıl aradan sonra Meclis İç Tüzüğü’nde yapılan değişikliklerle Meclis’in, daha etkin ve verimli bir şekilde çalışması hedefleniyor.

Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası

Değişikliklerini Hazırlamak üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı CTP-BG milletvekili Asım Akansoy, Meclis’in Pazartesi günü yasama, Perşembe günü de denetleme yetkisi ile toplandığını anımsatarak, bunun kaldırıldığını, Meclis’in her iki gün hem yasama hem de denetim yetkisini yerine getireceğini söyledi.

Bunun radikal bir değişiklik olduğuna dikkat çeken Akansoy, Meclis’in yasa çalışması için Pazartesi gününü beklemek zorunda kalmayacağını belirtti.



Konuşma süreleri kısaldı

Akansoy, milletvekillerinin tüm konuşma sürelerinde düzenlemeye gidildiği bilgisini de verdi. Akansoy, bununla sürenin daha verimli kullanılmasının amaçlandığını kaydetti.

Buna göre, milletvekillerinin günlük konuşma süreleri 15 dakika ile sınırlandırılırken, ikinci kez konuşma hakkı istenmesi halinde 5 dakika daha verilecek.

Öte yandan, süre sınırı olmayan görüşler, sadece esas yasa tasarısı ve önerilerin birinci görüşmesinde yapılabilecek.

Meclis Soruşturması açılması ile ilgili önerge sahibine 30 dakika konuşma süresi tanınırken, güvensizlik önergesi ile ilgili görüşünü bildirmek isteyen milletvekillerine 1 saat veriliyor.



Devamsızlığa itiraz web sitesinden yapılabilecek

Akansoy milletvekillerinin devamsızlığının kaldırılmasına ilişkin itirazların, artık Meclis’in web sitesinde yayınlanabileceğini ifade etti.

Ayrıca, milletvekilinin iki kez uyarı almasından dolayı söz söylemekten yasaklanması cezasının kaldırıldığını dile getiren Akansoy, “Kişinin söz söyleme hakkı kürsüden kaldırılamaz. Bu maddeyle ilgili olarak Başkan isterse toplantıya ara verebilir şeklinde bir düzenleme yapıldı” dedi.



Görüş süresi azaltıldı

Akansoy, yasa önerilerine ilişkin Başbakanlık görüşünün 30 günde Meclis’e geri dönmesi süresinin, 15 gün olarak değiştirildiğini aktardı.

Ayrıca, Başbakanlıktan görüş gelmesi halinde 30 gün geçtikten sonra görüşüleceği kuralının da 15 gün olarak kısaltıldığını anlattı.

Haklarında ivedilik verilen yasa önerileri için 15 günlük sürenin, 7 güne dönüştürüldüğünü belirten Akansoy, tüm bunlarla Meclis’in çok daha etkin ve süratli çalışmasının hedeflendiğini kaydetti.



Dokunulmazlığın kaldırılması

Akansoy, Meclis üyesi olmayan bakanların yasama dokunulmazlığın kaldırılması bildiriminin doğrudan Meclis Başkanlığı’na yapılması kuralının getirildiğini belirtti.

Bununla birlikte, milletvekilinin meclis çalışmalarına izinsiz ve özürsüz üç hafta katılmaması durumunda uyarılması, bunun bir ay devamı halinde ise ilgili komiteye havale edilmesi kuralı getirildi.

Öte yandan, Meclis Başkanı’nın Meclis çalışmalarını 30 güne kadar erteleyebilme yetkisi, meclis çalışmalarına engel olabileceği gerekçesiyle 15 güne düşürüldü.