SAĞLIK BAKANLIĞI MÜSTEŞARI GÜR: “HAYATINI KAYBEDEN HASTA DA DAHİL HİÇBİRİ  MERS DEĞİL”

“GEREK EBOLA, GEREKSE MERS KONUSUNDA TEDBİRLERİMİZ SÜRECEK”

 Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, Mers şüphesiyle tedavi gören hastaların tetkik sonuçlarının negatif çıktığını; hiçbirinin Mers hastası olmadığını açıkladı.

Ömer Gür, bu sabah bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, tetkik sonuçlarının dün akşam ellerine ulaştığını, buna göre, hayatını kaybeden hasta da dahil hiçbirinin Mers hastası olmadığını belirtti.

Hastanede tedavi altına alınan 10 hastayla ilgili olarak, Mers şüphesi üzerinde durularak tedavilerinin yapıldığını, dün akşam itibarıyla sayısı 5’e düşen hastaları da bugün son kontrollerini yaparak taburcu etmeyi planladıklarını anlatan Gür, bu süreçte insanüstü gayretle mesai mevhumu gözetmeden konu üzerinde ciddiyetle durduklarını belirttiği Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimliğine, Enfeksiyon Komitesi’ne ve özellikle enfeksiyon hekimleri ile başhemşireye teşekkür etti.

Müsteşar Ömer Gür, gelen sonuçlardan ve böyle bir ekibe sahip olmaktan duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

TEDBİRLER SÜRECEK…

Gür, gelinen aşamada, gerek Ebola, gerekse Mers konusunda tedbirlerin süreceğini vurguladı.

Basının sorularını da yanıtlayan Gür, Mers şüphesiyle tedaviye alınan hastaların, Hac ibadeti için gittikleri Suudi Arabistan’da çok dar alanlarda toplu şekilde bir arada ve sıcaktan klimalı ortama, klimadan tekrar sıcak ortama maruz kalarak gribal enfeksiyona yakalanma ihtimali yüksek kişiler olduğunu; hayatını kaybeden yaşlı hastanın ise önceden de hasta olduğunu anımsattı. Gür, “Bunların hepsini biliyorduk ama biz yine de Mers mi diye gerekli önlemlerimizi almak zorundaydık ”şeklinde konuştu.

Gür, bir başka soruya karşılık, Ebola konusunda da, 10-12 şüpheli vakadan hiçbirinin Ebola olmadığına işaret ederek, bunların da sıtma, üriner enfeksiyon gibi hastalıklar olduğunun anlaşıldığını ancak tedbirlerin sürdüğünü söyledi.

“Avantajımız Nijerya’nın bu grup içerisinden çıkarılmasıdır” diyen Gür, ülkede öğrenim gören 6 bin civarında üniversite öğrencisi olması nedeniyle Nijerya’yla ilgili sıkıntı doğduğunu, ancak 50 gündür Ebola görülmediği için Dünya Sağlık Örgütü’nün Nijerya’yı listeden çıkardığını anımsattı.

Basın toplantısında, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Bülent Dizdarlı ve Enfeksiyon Komitesi’nden bazı üyeler de hazır bulundu.

(ÖK/SEL) FOTOĞRAFLI