“HABER SİTELERİ DEKLERASYONA UYGUN DAVRANIYOR”

 Medya Etik Kurulu, bazı gece kulübü haberlerinde özendirme olduğunu kaydetti ve gazetecileri, gece kulüplerinin reklamını yapar şekilde haber yapmaktan uzak durmaya davet etti.
 
Medya Etik Kurulu, internet haber sitelerinin büyük çoğunluğunun ocak ayında imzalanan İnternet Gazeteciliği Deklarasyonu’na uyduğunu açıkladı.

Kurul, deklarasyona uygun olarak künye ve iletişim bilgilerini yayımlayan haber sitelerine teşekkür etti ve aynı zamanda özel haberlerin kullanımıyla ilgili uyarısını tekrarladı.

Medya Etik Kurulu, aldığı bazı kararları açıkladı.

Kurul,  gece kulüplerinde işlenen cinayetler sonrasında artan haberlerle ilgili olarak yaptığı değerlendirme çerçevesinde, gazetecileri, gece kulüplerinin reklamını yapar şekilde haber yapmaktan uzak durmaya davet etme kararı aldı.

Kurul, bazı gazetelerin haberlerinde, gece kulübünde çalışan konsomatrislerin seks köleleri olarak kullanıldıkları ve devletin buna göz yumduğu vurgulanmakla birlikte, haberlerin sunumunda bu mekânların cazip mekânlarmış duygusu yaratıldığını ifade etti. 

Medya Etik Kurulu kararında şu ifadelere yer verildi: “Kurulumuz, ülkenin en önemli sorunlarından birisi olan gece kulüpleriyle ilgili haber yapmanın gazetecilerin doğal görevleri arasında bulunduğunu vurgulamakla birlikte, kaş yaparken göz çıkarmak gerekmediğini, sorumlu yayıncılık anlayışı gereği gece kulüplerine gitmeyi özendirecek tarzda habercilik yapmaktan uzak durulmasının zorunlu olduğunu hatırlatma kararı almıştır.”

Medya Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, geçtiğimiz ocak ayında imzalanarak yürürlüğe giren İnternet Gazeteciliği Deklarasyonu çerçevesinde haber sitelerini izlemeye aldıklarını, bugün itibarıyla tespit edebildikleri haber sitesi sayısının 34’e ulaştığını, basılı gazetelerin internet sayfalarıyla birlikte toplam sayının 48 olduğunu söyledi.

İrvan, birkaç haber sitesi dışında çoğu haber sitesinin deklarasyonda öngörüldüğü şekilde künye ve iletişim bilgilerine yer verdiklerini belirterek deklarasyona uygun davrandıkları için  Kurul adına  sitelere teşekkür etti.

İrvan,  künye ve iletişim bilgilerini hiç vermeyen ya da eksik veren haber sitelerini ise deklarasyona uymaya davet etti.

Medya Etik Kurulu Başkanı İrvan, ayrıca, yine deklarasyonda öngörüldüğü halde, özel haberlerin başka haber siteleri tarafından kullanımına ilişkin sıkıntılar yaşandığını, özel haberlerde kaynak belirtmenin yetersiz olduğunu, haberin özetlenerek özgün kaynağa link verilmesinin etik açıdan daha doğru olduğunu ifade etti.

Yapılan bir şikayet başvurusunu değerlendiren Medya Etik Kurulu’nun, bir gazetecinin yazısında, Gazetecilik Meslek İlkeleri’nin “kişi ve kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde aşağılayan, hakaret içeren ifadeler kullanılmamasını” öngören 21’inci maddesinin ihlâl edildiğini karara bağladığı da açıklandı.

Şikayete konu olan yazının aktarıldığı açıklamada, yazınının bütünü itibariyle gazetecinin eleştiri hakkının doğal sınırları içinde olduğu, ancak yazının iki yerinde bütününden ayrı olarak değerlendirilmesi gereken  bazı ifadelere yer verildiği kaydedildi.

Kararda, “Bu durum, gazetecilerin kullandıkları ifadelerde daha özenli olmalarının ve genelleyici suçlamalardan mümkün olduğunca uzak durmalarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur” denildi.