Taşınmaz Mal Komisyonu’nun mülkiyet konusunda ürettiği çözümlere ve aldığı kararlara rağmen, ödemelerin yapılmamasının yarattığı sıkıntılar dün yasama yılının son birleşimini gerçekleştiren Cumhuriyet Meclisi’ni harekete geçirdi. Meclis Başkanlığı, Meclis’i bugün TMK gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırdı.

Konuyu Meclis’in son birleşiminde gündeme getiren, CTP-BG Gazimağusa Millevekili Ferdi Sabit Soyer ise Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, “TMK önemli bir adımdır ancak verdiği kararlarda mali ödemeler yapılması lazım ve bu ödenemiyor” dedi.

Soyer, “Kıbrıs sorununda mülkiyet meselesini çözecek unsurlardan biri de kaynaktır. Beklenti Türkiye ödesin şeklindedir. Siz kaynak yapmazsanız Türkiye nasıl ödeyecek? Bu yalnızca hükümetin ve siyasal partilerin sorunu değildir. Çok ihmal edilmiş bir konudur ” şeklinde konuştu.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun önemini vurgulayarak, Komisyon’un çalışmalarının ilerletilmesi için kaynak ayrılması gerektiğini 4 Haziran tarihli birleşimde de gündeme getiren CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, yasama yılının tamamlanması öncesinde dün gerçekleştirilen son birleşimde de TMK’ya mali kaynak aktarılması için çağrı yaptı.

Meclis Olağanüstü Toplantı'da 

CTP-BG Milletvekili Soyer’in gündeme getirdiği TMK konusunda harekete geçen Meclis Başkanı Sibel Siber ise, Genel Kurul’u bugün olağanüstü toplantıya çağırdı.

Soyer: “Kaynak yaratılması lazım”

Milletvekili Soyer, Yargıtay’ın 18 Mayıs’ta aldığı ve Kuzey’de mal bırakan bir Kıbrıslı Rumun malı üzerindeki ipoteğin kaldırılması konusunda Girne Kaza Mahkemesi’nin 2014’teki kararını olurlayan kararına atıfta bulunarak, devlete karşı haciz işleminin gündeme gelebileceği üzerinde durdu.

Komisyon’a acil olarak kaynak yaratılması gerektiğini kaydeden Soyer, “Taşınmaz Mal Komisyonu önemli bir adımdır ancak verdiği kararlarda mali ödemeler yapılması lazım ve bu ödenemiyor. Bir avukatımız haliyle bunu kayda geçirdi. Onun karara geçirmesiyle birlikte haliyle haciz işlemi talep edecek devlete. Bu bakımdan Taşınmaz Mal Komisyonu' yla ilgili kaynak yaratılması lazım” şeklinde konuştu.

Türkiye nasıl ödeyecek?”

Meclis Başkanlığı’nın olağanüstü oturum çağrısının önemi üzerinde duran Soyer, şöyle konuştu:

“Kıbrıs sorununda mülkiyet meselesini çözecek unsurlardan biri de kaynaktır. Beklenti Türkiye ödesin şeklindedir. Siz kaynak yapmazsanız Türkiye nasıl ödeyecek? Bu yalnızca hükümetin ve siyasal partilerin sorunu değildir. Çok ihmal edilmiş bir konudur” dedi.

Uluçay çalışma istemişti

Milletvekili Soyer’in Meclis Genel Kurulu’nun 4 Haziran tarihli birleşiminde TMK’nın çalışmalarının ciddiye alınması ve ilerletilmesi gerektiğini ifade ederek, komisyona kaynak ayrılması gerektiğini söylemesi üzerine, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, mali sıkıntıları doğrulamıştı.

“2014-2015 sürecinde yaklaşık 170 dosya tamamlandı. Ancak kendi kaynaklarımızdan Komisyona katkı sağlamak için somut bir adım atılmadı” diyen Bakan Uluçay, Meclis’te hem komisyonun güçlendirilmesi, hem de eşdeğer konusu için değerlendirme ve çalışma yapılabileceğini ifade etmişti.

Yargıtay istinafı reddetti

Girne Kaza Mahkemesi, 2014 yılında karara bağlanan davada, Kıbrıslı Rum merhum Andreas Stylianu’nun Girne Karşıyaka’daki malı üzerindeki ipoteğin iptal edilmesine karar vermişti.

Başsavcılık ise, ipoteğin iptaline karar veren Girne Kaza Mahkemesi’nin hatalı hareket ettiği gerekçesinin de yer aldığı 2 konuda istinafa gitmişti.

Yargıtay olarak görev yapan Yüksek Mahkeme ise, 18 Mayıs 2015 tarihinde, “Alt Mahkemenin ipoteğin iptaline dair kararı değişik gerekçelerle de olsa hatalı olmadığından, diğer istinaf sebebini incelemeyi gereksiz buluruz” kararını üretmiş ve istinafı reddetmişti.

Kaynak : Kıbrıs Postası