MECLİS'TE ERCAN’LA İLGİLİ RAPOR GÖRÜŞÜLMEYE DEVAM EDİYOR

GENEL KURUL’DA ERCAN’LA İLGİLİ RAPOR GÖRÜŞÜLMEYE DEVAM EDİYOR

ULUÇAY: “İDARENİN BU SÜREÇTE DÜŞTÜĞÜ ZAFİYETİ DÜŞÜNÜN… DEVLET BUNU HAK EDİYOR MU?”

YORGANCIOĞLU: “HÜKÜMET BU SÖZLEŞMEYİ 4 YIL DAHA UZATTI. İZAHINI NASIL YAPACAK”

ERÇAL: “BU UYGULAMALARLA İNSANIMIZI MUTLU ETMEK, ÜLKE YARARINA İŞ YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”


Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Ercan’la ilgili raporu görüşmeye devam ediyor.

CTP milletvekili Teberrüken Uluçay da rapor üzerine söz aldı.

Uluçay, sözleşmenin “hesap kitap yapılmadan” uzatıldığını kaydederek, “Ek sözleşme yapılmasaydı, Bakanlar Kurulu bu sözleşmeyi 4 yıl daha uzatmayacaktı. Buna ihtiyaç olmayacaktı” dedi.

Uluçay, bu konuda meclis kürsüsünden gerekli uyarıları yaptıklarını da söyleyerek,“‘Bu adımları aceleye getirmeyin’ demiştik. O para ülkeye ne kazandırdı? Konu 5 yıldır tartışılıyor, tartışılmaya devam edecek. İdarenin bu süreçte düştüğü zafiyeti düşünün… Devlet bunu hak ediyor mu?” diye sordu.

Ercan’ın yöneticisi konumundaki kişinin komitede, “Tünel konusunda 50-60 milyon maliyetle karşı karşıya kaldık” dediğini de belirten Uluçay, “Bu miktar, 25 yıllık sözleşmenin içinde devletin gelirlerinden dolaylı olarak karşılanacak” değerlendirmesinde bulundu.
Uluçay, 29 yılın iptal edilmesi, sözleşmenin eskiden olduğu gibi 25 yıla düşürülmesi gerektiğini söyleyerek, “Bundan doğacak tazminat varsa, devlet de bunu ödesin” dedi.

Teberrüken Uluçay, Geçitkale Havaalanı’na da işaret ederek, “Kargo taşımacılığı konusunda Geçitkale ön plana çıkarılmalı” dedi.

YORGANCIOĞLU

CTP milletvekili Özkan Yorgancıoğlu da Genel Kurulda söz aldı.
Yorgancıoğlu, “Acele işe şeytan karışır” sözüne atıfta bulunarak, “Bu iş aceleye geldi. Ve bu işe şeytan değil, şeytanlar karıştı” değerlendirmesinde bulundu.

Kendi hükümetleri döneminde Ercan’la ilgili yaşananları anımsatan Yorgancıoğlu, “Bizim dönemimizde de sürenin uzatılması talep edildi, reddettik. Herkes kendi çıkarına bakar. Ne kadar çok kar edeceğinin hesabını yapar ama idarenin birincil görevi halkın çıkarını korumaktır” dedi.
Yorgancıoğlu, “Hükümet bu sözleşmeyi 4 yıl daha uzattı. İzahını nasıl yapacak? Toplumun inanacağı ne söyleyecek? Hükümet bu kararın altından kalkamaz. Başbakan yorum bile yapmıyor. Hükümeti bir davadan bu kadar ürküyorsa burada değil, kümeste otursun” dedi.

ERÇAL

CTP milletvekili Hüseyin Erçal da Ercan konusunda söz aldı.

Erçal, “Devleti yönetenler, o kadar mı acemiydi ki 15 gün sonra ek sözleşmeye ihtiyaç duydular?” diye sordu.
Vatandaş nazarında bunun izah edilemeyeceğini kaydeden Erçal, “Bunun doğru yöntem olduğunu kimse söyleyemez. Bir takım uygulamaların sehven yapıldığı söyleniyor. Bu ne demekse” ifadelerine yer verdi.
Ülkedeki bazı uygulamaları eleştiren, ihale ve vatandaşlık konularına değinen Erçal, “Bu uygulamalarla insanımızı mutlu etmek, ülke yararına iş yapmak mümkün değil. Bugün geldiğimiz nokta ortada. Kamu kaynaklarının yerinde ve adil kullanılmalı. Bunu başarabilseydik bugünkü ülke yapımız farkı olacaktı. İnsanlarımıza çağdaş, mutlu, aidiyet duygularının yüksek olduğu ortam yaratacaktık” ifadesine yer verdi.
Erçal, aklanmak için soruşturmaya gerek olduğunu söyleyerek, istifanın da seçenekler arasında olduğunu söyledi.