ERTELEME KARARI TARTIŞMALARA YOL AÇTI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun 4 Eylül’e ertelendiği bugünkü oturumda, milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

ÇAKICI

Oturumun kapatılmasından önce söz alan TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, erteleme kararının Başbakan ile Meclis Başkanı tarafından, bugün adaya gelerek resmi temaslarda bulunacak olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı karşılamak amacıyla alındığını savundu.

Çakıcı, “Erdoğan gelebilir ama Meclis çalışmasına devam etmeliydi. Bir ülkenin cumhurbaşkanı başka bir ülkeye gidiyorsa, onu Cumhurbaşkanı karşılar” dedi.

Çakıcı, ziyaret çerçevesinde, Meclis Başkanı Sibel Siber’in, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti başkanlarını TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nde Erdoğan’a takdim etmesinin doğru olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanının, Meclis Başkanı’nı Meclis’te ziyaret etmesi gerektiğini belirten Çakıcı, “Meclis Başkanı’nın elçilikte işi nedir? Siyasi partileri orada takdim etmesini doğru bulmuyorum. Böyle yağcılık hiçbir yerde görmedim. Esas problem şudur; sanki sultan geliyor ve valilik de karşılıyor” diye konuştu.

Çakıcı, “Partilerin takdimi ne demek ben bunu da anlamadım. Böyle protokol anlayışı mı olur? Bir itibarsızlaştırma var” şeklinde konuştu.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da söz alarak eleştirilere saygı duyduğunu söyledi.

Denktaş, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimin ardından ilk ziyaretini KKTC’ye yapmasının itibar gösterme anlamı taşıdığını vurguladı.

Konuşması sırasında, TDP milletvekili Zeki Çeler, DP-UG milletvekillerinin, grup kararından haberdar olmadığını söylemesi üzerine, Denktaş, 7 milletvekillinin yanında olduğunu ve karardan haberdar olduklarını kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU

UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu ise erteleme kararında gruplar arası mutabakattan bahsedildiğini ancak bu kararın UBP grubu ile görüşülmediğini söyledi.

Erteleme gerekçesinin önemine binaen bu konuyu bugün tartışmayacaklarını belirten Çavuşoğlu, ancak daha sonra bu konuyu tartışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, “Bu usulsüzlüğü kabul etmem mümkün değildir” diye konuştu.

Konuşması sırasında, Denktaş’ın “Muhalefetin görüşünü dikkate alarak ertelenme kararının iptal edilmesini” önermesi üzerine Çavuşoğlu, Denktaş’ı şov yapmakla suçladı.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber, de Meclis görevlisinin, ertelenme kararı konusunda partilerle görüşerek, onay aldığını belirtti.

Siber, “Kurumsal işleyiş içinde parti grup başkanlarının aranmasını istedim, bu yapıldı. Sabah da kendim görüştüm, itiraz edilmedi” dedi.

Bunun üzerine Denktaş, “Esas şov yapanın kim olduğu görüldü” diye konuştu.

TÖRE

Zorlu Töre de söz alarak, “TC Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün bizi ziyaret edecek, anavatanımızın cumhurbaşkanıdır” dedi.

Erdoğan’ın ilk resmi ziyaretini KKTC’ye yapacağını söyleyen Töre, bunun sevindirici olduğunu, kaydetti.

Töre, “Bu jestten dolayı ona teşekkür ederim” dedi.

TOPLANTI 4 EYLÜL’DE AYNI GÜNDEMLE

Konuşmaların ardından oturum kapatıldı. Meclis 4 Eylül Perşembe güne ertelendi.  Toplantının gündeminde Türk Ajansı Kıbrıs (TAK), Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) ve Yayın Yüksek Kurulu’nun (YYK) 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarıları yanında Cumhurbaşkanı’nca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması (Geçici Kurallar) Yasası ile İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasası bulunuyor.