Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Anastasiadis, dün“Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi”nin (PSEKA) verdiği yemeğe katılarak, burada bir konuşma yaptı. Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına ilişkin sarf ettiği çabalara ayrıntılı bir şekilde anlattı ve sağlanan ilerlemeye karşın anlaşmazlıkların devam ettiğini ifade etti.

Konuşmasında Kıbrıs sorunundaki icraatlarını eleştirenlere yanıt vererek, yaptıklarının taviz değil, “vatanı özgürleştirme” çabası olduğunu söyleyen Anastasiadis, ayrıca Türk tarafına ve Kıbrıs sorununa müdahil olanlara, müzakereler masasında tehditlerin yerinin olmadığı mesajı verdi.

Müzakereler masasında dayanaksız taleplerin ve tehditlerin yerinin olmadığını ifade eden Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın Kıbrıs’ın bağımsız bir dış politika, işlevsel ve yaşayabilir bir yönetim sistemiyle AB’ye üye kimliğinin tehlikeye giremeyeceğini savundu.

Mayıs 2015’ten bu yana Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için gösterdiği çabaları ayrıntısıyla anlatan Anastasiadis, sağlanan ilerlemeye rağmen anlaşmazlıkların bulunduğunu belirtti.

İlk kez ortaya konan konular olduğunu belirten Anastasiadis, müzakereler tarihinde ilk kez AB’nin sürece etkin müdahil olduğunu ve yeninden birleşmiş Kıbrıs’ın tüm egemenliğinde istisnasız tüm Kıbrıslıların temel özgürlükler ve insan haklarının net bir şekilde güvence altına alındığını söyledi.

Anastasiadis, Cenevre konferansının sonucundan bağımsız olarak, Türkiye’nin Güvenlik ve Garantiler başlığını ve Türk ordusunun ayrılmasını  görüşmek için AB’nin de huzurunda “Kıbrıs Cumhuriyeti”yle masaya oturmasının devasa önemi olduğunu savundu.

Anastasiadis, bir çözümün ekonomik sürdürülebilirliğinin güvence atına alınması için ilk kez Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi uluslararası ekonomi örgütlerinin müdahilliğinin olduğunu belirtti.

Müzakerelerde yeterli ilerleme sağlanmadığı için görüşmelerdeki çıkmazın ortadan kalkması için bir öneri sunduğunu söyleyen Anastasiadis, önerisin hedefinin anlaşmazlıklar arasında köprü kurulması olduğunu savundu.

New York’ta Pazar gecesi BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile olan yemeğe de değinen Anastasiadis, yemeğin ardından gelen açıklamanın önemli olduğunu belirtti. Anastasiadis, Güvenlik ve Garantiler başlığının hayati öneme sahip olduğu ve bu başlıkta ilerlemenin kapsamlı çözüme ulaşılması için temel bir unsur olduğunun net bir şekilde belirtildiğini söyledi.

Anastasiadis, “Bunlar taviz değil, vatanımı özgürleştirme çabamdır. Halkın iyi bilinen çıkarlarına hizmet ettiğine inandığım sürece bunu yapmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.