MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLÜYOR

TATAR: “KAMUNUN ÇALIŞMA SAATLERİNDE REVİZYON YAPILMAZSA, BU İŞ YÜRÜMEZ…EK MESAİ İŞİ ALDI BAŞINI GİDİYOR…”

BEROVA: “KISA VE ORTA VADELİ PROTOKOLLERİN HAZIRLANIP, HAYATA GEÇMESİ ELZEM”

TAÇOY: “E-DEVLET PROJESİNİN YARIM KALMASI, KENDİ İÇİMİZDEKİ KARARSIZLIKTAN KAYNAKLANIYOR"

 Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi son görüşmesini 2 milyar 196 milyon 409 bin 600 TL olarak öngörülen Maliye Bakanlığı bütçesi üzerinde yapıyor.

Ferdi Sabit Soyer başkanlığında öğlenden sonraki toplantısında Maliye Bakanlığı bütçesini ele alan komitede Maliye Bakanı Birikim Özgür de hazır bulundu.

Soyer, görüşmeye geçilmeden önce, Maliye Bakanlığı’nı “Paranın Padişahı” olarak niteleyerek, her şeyin bu bakanlıktan beklendiğini ve Maliye’nin herkes tarafından suçlandığını kaydetti.

ÖZGÜR

Maliye Bakanı Birikim Özgür ise konuşmasında, yoğun bir komite aşamasından sonra bütçenin Genel Kurula sevk edileceğini ifade ederek, kendisinin de komite başkanlığı yaptığını ve bu süreçte çok şey öğrendiğini söyledi.

Özgür, yapılan katkılara teşekkür ederek, bütçenin bugün itibarıyla son şeklini alacağını anımsattı.

2016’da bir sonraki bütçenin elastik olabilmesi ve gelirlerin artırılması konusunda çalışma yapacaklarını vurgulayan Özgür, bütçenin doğru yönetilmesi konusunda gösterecekleri gayrete işaret etti.

Özgür, “Geldiğimiz tarihsel aşamada Kıbrıs Türk halkı kendi demokrasisini geliştiren, kendi bütçesine sahip olan ve bu bütçeyi yönetmenin gururuyla 2016’da ve önümüzdeki yıllarda demokrasisini daha da geliştirerek, varlığını geleceğe taşıyacak” dedi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, konuşmasında, sürdürülebilir mali bir yapı için çalışıldığını kaydederek, Bakanlık yetkilerine çalışmalarından ötürü teşekkür etti.

Maliye Bakanlığı yaptığını anımsatan Tatar, toplam dış borcun 8 milyar TL olduğunu ancak bunu dillendirmenin iç piyasada ve sektörler arasında olumsuzluk yarattığını kaydederek, “Bunun ifade edilmesini çok da doğru bulmuyorum” dedi.

Türkiye’nin dış borcun ödenmesini gündeme getirmediğini ve bu nedenle iç borca yoğunlaşmanın daha doğru olduğunu söyleyen Tatar, iç borcun 4,5 milyar TL olduğunu söyledi.

“Cari transfer giderleri beni ürkütüyor” diyen Tatar, tasarrufa ve gelir artırıcı önlemlere işaret ederek, “Bunun yolu, ekonominin büyümesinden geçer” dedi.

Ekonominin büyümesi için yatırımın artırılması gerektiğini ifade eden Tatar, ekonomik büyümenin yüzde 3’te kaldığını söyledi. Tatar, “Bu bizi kurtarmaz. Yüzde 5-6 hedefi koymalıyız” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin desteği olmadan bir yere gitmek mümkün değil. Rakamlar ortada” diyen Tatar, disiplinli sistem kurulması ve borçların ödenmesiyle faizlerde de düşüşler olacağını savundu.

Faizler yüksek olduğunda özel sektörün yatırımda zorlandığını kaydeden Tatar, “Bu konuda çalışma yapılmasında fayda var” dedi.

Sosyal Sigorta, KIB-Tek gibi kurumlarda da açıklar olduğunu ifade eden Tatar, “Zafiyet, tahmin edilenin de üzerinde”  şeklinde konuştu.

Ülkenin en büyük sorununu “iç borç” olarak gösteren Tatar, ek mesai konusunun başını alıp gittiğini söyledi, “Kimse buna dur diyemiyor” dedi.

Tatar, “Bu böyle giderse, kamunun çalışma saatlerinde revizyon yapılmasa ve tek mesai sisteminde kalınırsa bu iş yürümez. Bu devlete yazıktır” şeklinde konuştu.

Ercan ile ilgili projenin geciktiğini söyleyen Tatar, “Devletin bu konuda bir kaybı var. Bir sene sonra buradaki gelir paylaşılacak. Paramızın peşinde olalım. Gözümüzü dört açalım, bu borçta kimseye para bağışlayamayız” dedi. Tatar, devletin yetkili teftiş kurullarını göreve çağırdı.

Daha fazla borçlanmaya gidilmemesi gerektiğini de kaydeden Tatar, ekonomik büyüme, tahsilatların artırılması ve tasarrufa gidilmesiyle iyileşme sağlanabileceğini söyledi. Tatar, “KKTC için çok da karamsar değilim” şeklinde konuştu.

E devlet projesine da değindiğini kaydeden Tatar, bu projeye geç kalındığını söyledi.

BEROVA

DP UG Milletvekili Özdemir Berova, komitedeki konuşmasında, KIBTEK’in Maliye Bakanlığı altında olmasına anlam veremediklerini dile getirdi.

Maliye’nin e-devlet projesine eğilmesini de isteyen Berova, bu konudaki çalışmaların ne aşamada olduğunun merak edildiğini söyledi.

Bütçenin 1/4’ünü tahsis eden Türkiye ile ekonomik protokollerin şekillenmesinin elzem olduğunu söyleyen Berova, “Kısa ve orta vadede bu protokolün hazırlanıp, hayata geçmesi elzemdir” dedi.

TAÇOY

DP UG Genel Sekreteri, Komite Başkan Vekili Hasan Taçoy, maliye bütçesinin artmasının ekonomik çarkların hızlı dönmesiyle mümkün olduğunu ifade etti.

2015 bütçesiyle ilgili bir değerlendirmesi olduğundan söz eden Taçoy, mali gelirlerde artış olduğunu söyledi.

Taçoy, 2015’in 4 milyar civarındaki bütçesinin yüzde 61’inin gerçekleştiğine işaret ederek,  “Bu düşündürücüdür” dedi.

E-devlet konusundaki görüşlerini de dile getiren Hasan Taçoy, e-devlet projesinin yarım kalmasının kendi içlerindeki kararsızlıktan kaynaklandığını söyledi. Bu konunun geciktirilmesinin siyasi amaçlı olduğunu da savunan Taçoy, “Elimizi taşın altına koyup, bu projeyi bir an önce tamamlamalıyız” şeklinde konuştu.

Bakanlığı dönemine de işaret eden ve e-devlet konusundaki bina projesine değinen Hasan Taçoy, karkas halindeki binanın bitirilmesi gerektiğini söyledi.

E-devlet projesine 2009’da imza koyulduğunu anımsatan Taçoy, “E-devlet projesinin KKTC gibi küçük bir ülkede hayat bulamaması çok yanlış” dedi.

Telefon Dairesi’nin birkaç yıllık ömrü kaldığını söyleyen Taçoy, bu kurumun devamının ancak kamu-özel işbirliğiyle sağlanabileceğini savundu.

Elektrik ve KIB-TEK konusuna da değinen Taçoy, elektrikte bir regülatör oluşturulması gerektiğini söyledi.

Hasan Taçoy, ülkedeki tüm medya kuruluşlarının 2015-2016 yıllarında geçerli olmak üzere Türksat’a 1 milyon TL’nin üzerinde bir rakam ödeyeceğine işaret ederek, Maliye’nin bu kuruluşlara katkısının önemine işaret etti.

Suriye’deki çatışmalara da işaret eden Hasan Taçoy, buradaki olayların KKTC’yi de dolaylı ve dolaysız olarak etkilediğini söyledi.

Dövizin normal seyrine geldiğini ancak Rus savaş uçağının düşürülmesinin dövizi etkilediğini kaydeden Taçoy, bölgede sıcak gelişmeler yaşandığını belirtti.

Bölgedeki yağış azlığına da söz eden Hasan Taçoy, kuraklıkla ilgili önlemlerinin alınması gerektiğini vurguladı.