Lefke’yi savaş alanına çevirdiler

Lefke’de Kürt ve Ülkücü gruplar arasında çıkan büyük kavgada 7 kişi yaralanırken, etrafa büyük zarar verildi... Grupların bir birine fırlattığı taşlar nedeniyle sokakta park halinde bulunan 17 araç hasar gördü, halk büyük korku yaşadı

Lefke’de yüzlerce Kürt ve Ülkücü öğrenci arasında çıkan kavgada 7 kişi yaralandı ve etrafa büyük zarar verildi. Öğrenciler bir birlerine taşlarla, sopalara, kesici aletler ve inşaat demirleri ile saldırdı. Vatandaşlar, öğrenciler arasındaki kavga nedeniyle büyük korku yaşarken, polis olaylara karışanları, kamera görüntüleri ile belirlemeye çalıştı. Polis dün araçları durdurarak, Lefke’ye giriş çıkışları kontrol etti ve olayla ilgili kişileri tespit etmek için uğraş verdi. Yeniden olay çıkabileceği ihtimaline karşı dün gece ‘Çevik Birlik’ ekipleri, Lefke Avrupa Üniversitesi’nde (LAÜ) hazır olarak bekletildi.

Lefke’de Şehit Salahi Mehmet Sokak üzerinde dün sabah saat 03.00 sıralarında, iki grup arasında kavga çıktı.
Meydana gelen olay sırasında tarafların birbirlerine fırlattıkları taşlar nedeniyle sokak üzerinde park halinde bulunan 17 araç hasar gördü. Aynı sokak üzerinde faaliyet gösteren bir büfenin vitrin camları kırılarak hasara uğratıldı.

Polis açıklamasına göre, olayda yaralanan 7 kişiden, 6’sı Cengiz Topel Devlet Hastanesi’nde, bir kişi ise Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde görmüş oldukları ilkyardım tedavilerinin ardından kontrol altına alındı.

Kavga üniversite önünden başladı

Lefke’deki kavganın,  iki öğrenci grubunun birbirlerine Kürt ve Ülkücü işaretini simgeleyen el hareketleri yapmasıyla ortaya çıktığı öğrenildi. Saat 03.00 sıralarında Ankara Sokağı’na gelen yüzlerce öğrenci karşılıklı olarak sloganlar attı. Kürtler “Ne mutlu Kürt’üm” sloganları atarken, Ülkücüler ise  “Ya Allah ya Bismillah Allahu Ekber”, “Ne mutlu Türküm diyene”, “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları attı.

Karşı karşıya gelen iki grup taşlarla, sopalara, kesici aletler ve inşaat demirleri ile birbirine saldırdı. Kavga sırasında yaralananlar oldu. Ambulanslar olay yerine geldi ve yaralılara ilk müdahaleler yapıldı.

Bu sırada grup, 03.45’te Lefke Muhtarı Ahmet Ced’in Ankara Sokak’ta bulunan evinin önüne geldi. Yine sokak içinde slogan atıldı. Evin önünde bulunan 3 adet KKTC ve 3 adet Türkiye bayrağı, büyük taşlar fırlatılması suretiyle parçalandı. Ayrıca Ahmet Ced’in arabasına da hasar verildi.

Lefkoşa’dan grupların Lefke’ye gideceği ve yeniden kavga çıkacağı ihbarını alan polis, geniş güvenlik önlemleri aldı. Yeni bir olay ihtimaline karşı dün gece ‘Çevik Birlik’ ekipleri LAÜ’de hazır bekletildi.

Ced: Av tüfeği ile havaya ateş açmak için polisten izin istedim

Bu sırada evde bulunan Ahmet Ced, polisi aradığını ve grubun evinin önünden dağılması için av tüfeği ile havaya ateş açma izni istediğini söyledi. Görevli polisin bu izni vermediğini anlatan Ced, kendisine ‘Çevik Birliğin’ geleceği bilgisinin verildiğini belirtti.

Ced, aradan uzunca bir zaman geçtikten sonra polisin evinin yakınında bulunan çemberde yolu araçla kapattığını ve o esnada iki grubun sloganlar atmaya devam ettiklerini söyledi. Ced, grubun, tren yeri olarak bilinen yere kadar slogan atarak, çevreye zarar verdiğini aktardı.

Vatandaşlar: Polis yetersiz kaldı

Vatandaşlar, olaylar sırasında polisin, sayıca az olmasından dolayı müdahalede yetersiz kaldığını iddia etti. Çemberde yolu kapatan polisin havaya iki el ateş açtığını anlatan vatandaşlar, buna rağmen grubun etrafı taşlamaya devam ettiğini ve dağılmadığını öne sürdü.

Festival alanına kadar kovalamaca ve kavgaların devam ettiğini belirten vatandaşlar, ‘Çevik Birliğin’ gün ağarırken geldiği söyledi.

Öte yandan, Lefke Belediyesi’nin gün ağarmadan yol boyunda bulunan taşları, sopaları temizlediği ve yolu kullanılır duruma getirdiği aktarıldı. Olaylar sırasında, belediyenin çöp arabasına da zarar verildi. Olaylarla ilgili polisin kameraları incelemeye aldığı öğrenildi.

“Bölge halkı huzursuz ve öfkeli”

Lefke bölgesinde, özellikle de Gemikonağı’nda halk huzursuz ve öfkeli.

Öğrenci olaylarının sıkça yaşanmaya başladığını ifade eden bölge halkı, “Kavgalardan kaygılıyız, huzurumuz kaçtı. Ne bizler ne de malımız güvende. Bu olayların son bulmasını istiyoruz” dedi.

Kavga çıkaranların mutlaka cezalandırılması, caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, “Aksi halde bu olaylar devam edecek” diye konuştu.











Kıbrıs