LAÜ Öğretim Üyesi Ağayev’in “Kıbrıs’tan Geçen Beyaz Ruslar” Adlı Kitabı Yayınlandı

Kitabında Ağayev, 1920-1922 yıllarında Kıbrıs’ta muhacir olarak ikamet eden Beyaz Rusların siyasi, ekonomik ve kültürel yaşamlarını inceledi.

1917’de Rusyada yaşanan Bolşevik ihtilalinden kaçan Rusların ülke dışına iltica etmek zorunda kaldığını belirten Ağayev, yurtlarından uzaklaşmak zorunda kalan Rusların kendilerini herhangi bir renkle tanımlayamadıklarını, fakat “kızıllar”a karşı mücadeleleri nedeni ile tarih karşısında “Beyaz Ruslar” olarak tanımlandığını dile getirdi.

Ağayev kitabında, yaşam umutlarını, hayata bağlılıklarını hiçbir zaman kaybetmeden ve dünyanın değişik ülkelerine dağılan, Beyaz Rusların yeni yaşamını ele aldı. Yerlerinden göç eden Beyaz Rusların, bundan dolayı her ülkede bir “durak hikâyesi” oluşturduğunu belirten Ağayev, çalışmasında yeni bir yaşam, yeni bir mekân umuduyla yola çıkan Beyaz Rusların Kıbrıs durağının hikâyesi anlattığını açıkladı.

Kitap, dönemin Kıbrıs, Türkiye, Rusya ve İngiliz kaynaklarına dayanarak yazılmış ve “Beyaz Rusların Kıbrıs yaşamını anlatan ilk çalışma”olma özelliğini taşımaktadır.