Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Başkanı Eriş Çoban, bal üreticilerinin Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında ürettikleri balı bundan böyle yurt dışına ihraç edebileceğini açıkladı.

Çoban yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde arıcılık sektörünün gelişerek, ülke ekonomisine katkı sağlaması yönünde büyük bir engeli daha aşarak üreticilerine Avrupa Birliği vizesini aldıklarını kaydetti.

2007 yılında Avrupa Birliği’nin Yeşil Hat Tüzüğü’nde yaptığı değişiklikle balın tüzük kapsamına girdiğini ancak o dönemde yapılan tahlil sonuçlarının istenilen değerde olmamasından dolayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üretilen balın vize alamadığını  anımsatan Çoban, 2009’dan bugüne kadar üretilen balın dünya standartlarına ulaşabilmesi için Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği’nin birçok çalışmaya imza attığını, üreticilerin özellikle muhafazasında kullanılan galvaniz depoların yerine paslanmaz çelik depoların kullanılmasını sağladıklarını belirtti. Çoban, ayrıca üreticilerin arı zararları ile mücadelede kullandıkları ilaçların yan ürünler yerine arı sağlığı için ruhsatlanmış olan ilaçların kullanılmasını sağladıklarını kaydetti.

Bu konuların hassasiyetini arıcılara anlatarak, üretimde daha bilinçli hareket etmelerini sağladıklarını anlatan Çoban,  “Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği olarak Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın da desteğiyle Avrupa Birliği komisyonunu 9 Eylül 2012 tarihinde adamıza getirerek, üreticilerimizden bal ve bal mumlarından örneklerin alınmasına vesile olduk ve nihayetinde sonular beklediğimiz gibi olumlu çıktı. Bu sonuç neticesinde Avrupa Birliği’nin resmi internet sitesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bal tahlil sonuçları yayınlanarak resmiyet kazandı” dedi.

(ÖK/GUR)