Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, kuraklık tazminatı karşılığında üreticilere verilecek tohumluk arpa dağıtımının bugün başladığını açıkladı.

Bakanlık açıklamasına göre, Toprak Ürünleri Kurumu’na bağlı Mağusa patates paketleme ambarı ile Akdoğan Tohum Hazırlama Tesisleri'nde teslim edilecek tohumlukları kuraklık tazminatı karşılığında alacak üreticilerin Köy Kooperatifleri aracılığıyla bakanlığa başvurmaları gerekiyor.

AKHİSAR 98 VE YERLİ ARPA TOHUMLARI DA SATILIYOR

Bu arada Türkiye’den ithal edilen “Akhisar 98” arpası ile ülkede kuraklık kapsamı dışı kalan bölgelerden temin edilen arpa tohumlarının belirli oranlarla üreticilere verildiği kaydedildi.

Kuraklık tazminatı karşılığına tohum almayı tercih etmemiş üreticiler ve herhangi bir nedenle tohuma gereksinme duyan üreticilerin geçmiş yıllarda olduğu gibi yine köy kooperatifleri aracılığı ile tohum temin edebilecekler.

Peşin para ile Toprak Ürünleri Kurumu tarafından da tohumluk arpa satışı yapılacak.

Açıklamada, söz konusu arpa tohumlarının sertifikalı tohum olmayıp üretim materyali olduğu belirtildi.

Söz konusu tohumun bakanlık tarafından çimlenme denemelerinin önceden yapılmış olduğu ifade edilen açıklamada, üreticilerin daha sonra herhangi bir mağduriyet yaşamaması için, ekim yapmadan önce yeniden çimlenme denemesi yapması istendi.

Açıklamada, tohum torbalarının üzerine vurulan etiketlerle de üreticilerin çimlenme denemesi yapmadan tohumlarını ekmemesi yönünde uyarıldığı belirtildi.