Küçük Önlemler Elektrik Faturasını Düşürüyor
Uzmanlar, tüketicileri alacakları küçük önlemlerle faturalarını 4 kata düşürebilecekleri konusunda uyarıyor.

 Yüksek elektrik tüketen fırın, ütü, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi ev aletlerinin 22.00 ve 06.00 saatleri arasında kullanılması faturalarda 4 kata kadar düşüş sağlıyor. 

Konutlardaki elektrik tüketim bedeline yüzde 9,8 oranında zam yapılmasının ardından, elektrik tasarrufu sağlayan tedbirler önem kazandı. Uzmanlar, tüketicileri alacakları küçük önlemlerle faturalarını 4 kata düşürebilecekleri konusunda uyarıyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cenk Yavuz, elektrik tüketiminin üç tarifeli sistemle faturalandırıldığını belirterek, 2014 itibarıyla Türkiye 'de tarifeli sayaçların zorunlu hale geleceğini söyledi.

En pahalı tüketimin 17.00-22.00 saatleri arasında olduğuna işaret eden Yavuz, en ucuz tarifenin 22.00-06.00 saatleri arasında olduğunu anlattı.

“Fırın, ütü, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi cihazları 22:00'den sonra kullanmakta büyük fayda var” diyen Yavuz, “Çünkü gece 22.00 ile 06.00 arasında en ucuz tarife işliyor sayaçlarımızda, bu gibi faaliyetleri o saate bırakırsak bizim için büyük avantaj olacak” ifadelerini kullandı.

Tasarruflu ampuller tercih edilmeli

Tüketicilerin konutlarındaki aydınlatma tesisatlarını yenilemeleri gerektiğine dikkati çeken Yavuz, akkor ampuller yerine tasarruflu floresan lambalar kullanılması tavsiyesinde bulundu.

Yavuz, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Konutlardaki ve evlerdeki kullanıcının ilk etapta yapacağı şeyler tarifelere dikkat etmek, aydınlatma yüklerini değiştirmeleri gerekiyor. Yeni alacakları malzemeleri mutlaka A enerji sınıfından seçmeleri gerekiyor. Kombilerimizin de evden ayrılırken fişini çekmek, bizim için garantili bir elektrik tasarrufu olacaktır. Bilgisayarlarımızı, televizyonlarımızı, elektrikli aletlerimizi evden uzun süre ayrı kalacağımız zaman fişten çekmemiz gerekiyor. Özellikle fazla elektrik tüketmemesi için buzdolabımızın fazla doldurulmaması, hava kanallarından yeterli hava sirkülasyonunun sağlanması gerekiyor.”