Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Örgütlenme Sekreteri Burak Maviş, İlahiyat Koleji açılışı ve cami projelerini eleştirerek, Kıbrıslı Türklerin siyasi iradesinin gasp edildiğini, kültürel ve kimliksel varlığının tehlike altında olduğunu iddia etti.

Maviş yazılı açıklamasında, siyaset kurumlarının “adanın dinsel kolonizasyonuna” göz yummayı tercih ettiğini ileri sürerek, “tarihe işbirlikçi olarak geçtiklerini” savundu.

Açıklamada, şöyle denildi:

“Kıbrıslı Türklerin talebi olmamasına rağmen, dayatma ile inşa edilen İlahiyat Koleji’nin açılışı ile bir kez daha  Kıbrıslı Türklerin siyasi iradesinin gasp edildiği, kültürel ve kimliksel varlığının tehlike altında olduğu ispatlanmıştır.... Külliye mantığı ile inşa edilen İlahiyat Koleji ile eğitimi alınır satılır bir meta haline dönüştüren YDÜ,  yakın zamanda camiilerine kavuşarak, ilim uğruna bilimi katleden yapılara dönüşeceklerdir.”

AKP’nin kendi kurgusu ile adanın kuzeyini, ekonomik, kimliksel, kültürel ve dinsel olarak dönüştürmeye çalışmakta olduğunu da ileri süren Maviş, “Dünyanın gözleri önünde Kıbrıslı Türkler sessizce kansız bir soykırıma uğramakta, siyasi kurumlar bu soykırımı meşrulaştırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Maviş, Kıbrıslı Türklerin kendi kendisini yönetme, demokratikleşme ve bağımsızlık mücadelesi ışığında KTÖS’ün,  eğitim sisteminin gericileştirilmesine müsaade etmeyeceğini ekledi.