OCAK AYI ORTALAMA DOLULUK ORANLARI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 9 DÜZEYİNDE BİR ARTIŞLA YÜZDE 34 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

2 Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, üye otellerin Ocak ayı ortalama doluk oranlarının geçen yıla göre yüzde 9 düzeyinde bir artışla yüzde 34 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

KTOB’dan yapılan yazılı açıklamada, 5 yıldızlı otellerin doluluk oranlarının geçen yılın aralık ayına göre yüzde 21 oranında bir artışla yüzde 46 olduğu; küçük otellerin doluluk oranın ise, yüzde 8 oranında bir azalışla yüzde 23 olduğu kaydedildi.

KTOB’a üye olan otellerin doluluk oranlarında gerek küçük, gerekse büyük otellerde Ocak 2013 ayında bir önceki aya göre mevsim değişimi ile bağlantılı olarak doğal bir düşüş olduğuna işaret edilen açıklamada, geçen yılın aynı ayına göre, küçük otellerde gözlenen küçük bir düşüş dışında, artışın devam ettiği belirtildi.

KTOB’un açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Ocak 2013 ayı itibarıyle boş otel sayısı artarak 21 adet olurken kapalı otel sayısında otellerden biri tadilatta olmak üzere toplam 16 olmuştur. Her yıl olduğu gibi doğal gelişim olarak mevsimin değişmesi nedeniyle kapalı ve boş otel sayısı artmaya devam etmiştir. Maalesef ülkemizde turizmin çeşitlenmesi için gösterilen çabanın halen yetersiz kaldığı görülmüştür. Ülkemizde önemli düzeyde doğal, tarihi ve kültürel değerler bulunmakla birlikte turizmin 12 aya yayılması yönünde halen başarı sağlanamamıştır. Ayrıca, zaten aşırı düzeyde olan çevre kirliliği artmaya devam etmiş, başkent Lefkoşa'daki çöp sorunu ise halen devam etmektedir. Bu kirliliğin kalıcı etkisi olması endişe vericidir. Ancak, bu imajın ortadan kalkması için  derhal ilgili paydaşların katılımı ile Çevre Seferberliği yürütülmesine ihtiyaç olduğu açıktır. Öngörümüz, bunun yapılması durumunda turizmde kirlilikle anılma riskinin ortadan kalkması mümkün olabileceği yönündedir.”

(TUĞ/HA)