Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitler Birliği (KTİMB) yeni yönetimi kurumsallaşma ve işbirliği çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer yaptığı açıklamada, ülkeyi saran kriz ortamının aşılmasında yurt içi ve yurt dışı iş ve güçbirliklerinin önemine inanan ve bu konuda hemen insiyatif yüklenen KTİMB yönetiminin, Ada’nın diğer yarısında faaliyet gösteren Kıbrıslı Rum meslektaşlarının üst örgütü Kıbrıs İnşaat Müteahhitleri Birlikleri Federasyonu (OSEOK) ile başlattığı işbirliği çalışmalarının ardından Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile de ilk temasını gerçekleştirdiğini belirtti.

Gürcafer, hafta başında Ankara’ya giden KTİMB yönetiminin TMB’nin Ankara’daki genel merkezinde bir araya geldiklerini ve kapsamlı işbirliği protokolü için ortak komite oluşturulduğunu söyledi.

Açıklamaya göre, sürdürülebilir bir işbirliği, Kıbrıs sorununa çözüm çabalarına aktif destek ve olası bir çözüm sonrası Kıbrıs’ta ortaya çıkacak ekonomik potansiyeli değerlendirmeye yönelik kapsamlı işbirliği konusunda tarafların görüş birliğine vardıkları ortak toplantıda mutabık kalınan diğer konular özetle şöyle:

“İki tarafın işbirliğini öngören kapsamlı bir protokol konusunda ortak komite oluşturularak hemen çalışmaya başlanması

En kısa sürede hazırlanacak protokol taslağına iki tarafın onay vermesi sonrasında protokolun, KKTC’ye yapılacak ziyaretle birlikte  KTİMB Genel Merkezinde imzalanması.

Çözüm öncesinde 2 tarafında işbirliği yaparak olası bir çözümde daha dinamik olunmasının sağlanması, KKTC’deki atıl durumda olan konutlarla ve araç parklarıyla ilgili ortak değerlendirme projeleri üretilmesi.

KKTC VE TC arasındaki müteahhitlik hizmetlerinin kayıt altında tutulması bu bağlamda iki kuruluşun üyelerine mütekabiliyet esasına dayanan teknik hizmetler verilmesi.

Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk mütehhit birliklerinin işbirliklerini ve ortak paydada buluşabilmelerini sağlayacak girişimlerin başlatılması.”

Gürcafer, kapsamlı bir işbirliği için hazırlanacak protokolle ilgili ortak komitenin ilk çalışma toplantısını Ankara’daki TMB Genel Merkezi’nde yaptığını ve toplantıda çalışmaların Kıbrıs ve Türkiye’de ara vermeden sürdürülerek en kısa sürede protokol metninin hazırlanması üzerinde mutabık kalındığını kaydetti.