Kolan British Hospital, kurulduğu günden bugüne kadar başarılı operasyonlara imza atarken bu kez, Bypass ameliyatında uyguladığı teknikle KKTC’ bir ilki gerçekleştirdi.

Kolan British Hospital, bünyesinde çalışan Kalp ve Damar Cerrahisi Doktorlarından Opr.Dr. Harun Gülmez’in  geçtiğimiz günlerde gerçekleştirmiş olduğu KKTC’de ilk kez uygulanan yeni sistem Off-Pomp Koroner Bypass (OBKAB) tekniği ile başarılı bir ameliyat gerçekleştirdi.

Opr.Dr. Harun Gülmez konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Günümüzde hala uygulanan Koroner Arter Bypass Greft (CABG) ameliyatlarının tüm dünyada en sık uygulanan cerrahi prosedürlerden birisi olduğunu dile getirirken, ameliyat ölüm oranlarının %1 ile başarılı sonuçların elde edilebildiğini belirtti. Bununla beraber ameliyat sonrası bazı komplikasyonlar oluşabildiğinden bahseden Gülmez, Postoperatif görülebilecek komplikasyonların  felç, aort damar hasarı, emboli, kanama, akut myokart enfarktüsü ve ölüm olduğunu vurguladı. Bu uygulanan sistemin duran kalpte ( kalp kasılması olmadan) yapıldığını vurgulayarak, kalbin durmasının, vücut ve akciğerlere giden kanın da durması anlamına geldiğini belirterek ameliyat süresince kalbin organ ve kasları besleme yetisinin kalp ve akciğer makinası ile sağlandığını söyledi. Ancak, kalp -akciğer makinasının birçok ameliyat sonrası komplikasyondan sorumlu tutulduğunu vurgulayan Gülmez, hayati organlarda kan dolaşımını azaltan mkroembolilerin oluşması, ve bunun sonucunda strok, kalp krizi, böbrek yetmezliği, bilinç problemleri, organ ve sistemlerde enflamasyon oluşmasının başlıca problemler arasında yeraldığını vurguladı.

Gülmez “ Artık Her Bypass ameliyatlarında Kalbin Durdurulmasına Gerek Yok”

Opr.Dr. Gülmez, artık Bypass ameliyatlarında kalbin durdurulmasına gerek duymadan “Off-pomp koroner bypass” (OBKAB) tekniği ile  cerrahlara aortik kanülasyon ile kalp çalışırken ameliyat yapılmasının mümkün olduğunu vurguladı. Yeni ve farklı tekniklerin cerrahlar ve anestezistler tarafından öğrenilmesi , aynı zamanda ameliyathanede çalışan personelin eğitiminin çok önemli olduğunu dilegetiren Gülmez, Kolan British Hospital’ın bu sistemi rahatlıkla gerçekleştirebildiğini belirtti.

Ayrıca KABG (eski sistem bypass) ile OPKAB(yeni sistem bypass) karşılatırıldığında kan transfüzyonu gerektiren kanamalarda azalma, ameliyat sonrası solunum cihazına bağlı kalma süresinde azalma, yoğunbakımda kalma süresinde azalma, hastane kalış süresinde kısalma, komplikasyon riskinde azalma, Bilinçsel ve karaktersel değişikliklerde azalma gibi parametrelerde belirgin iyileşme sağladığını açıklayan Gülmez, Off pomp KABG’nin özellikle yüksek riskli hastalarda, örneğin; ciddi aort kalsifikasyonu, siroz, böbrek yetmezliği ve kalp akciğer makinasının sistemik aşırı reaksiyon oluşumuna neden olabilecek hastalarda tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sevgililer Gününde Kolan British Hospital’da Çalışan Kalbe Bypass Ameliyatı

 

Opr.Dr. Harun Gülmez geçtiğimiz günlerde Kolan British Hospital’da  ilkkez gerçekleştirdikleri “Off-pomp koroner bypass” ameliyatının 14 Şubat sevigliler gününe denkgelmesi ile birlikte duygusal anların yaşandığını dile getirerek şunları aktardı. Gülmez, “73 yaşındaki hastamız hastanemize kalp yetmezliği ve nefes darlığı ile başvurdu. Elektrokardiyografide; eski geçirilmiş kalbin alt yüzünde enfarktüs ve kalbin ön yüzünde yatersiz kanlanma belirtileri sapandı. Ekokardiyografide; kalp kasılma fonksiyonlarında azalma ve akciğer kan basıncında artış görüldü. Hastamız , yüksek tansiyon, arteriyal ateroskleroz, Sjögen sendromu, skleroderma ve Raynaud hastalığı için ilaç kullanıyordu. Koroner anjiografide; sağ koroner tam tıkalı, kalbin ön yüz arterinde kritik (%95) daralma ve sirkumfleks arterde %70 daralma saptandı.

 

Hastamız için cerrahi tedavi gerekliliği mevcut idi, fakat geleneksel bypass ameliyatı için yüksek risk taşıyordu. Çalışan kalpte bypass ameliyatı bu hasta için en iyi seçenekti ve operasyon hazırlığı bu yönde yapıldı. 14 Şubat 2013 sevgililer gününde çalışan kalpte üç damar bypass ameliyatı yapıldı. Ameliyat öncesi hastamız(Dorothy Ann Brown) eşine sevgilerini iletirken dedi ki; ‘ Ron seni çok seviyorum ve kalbim sevgililer gününde doktorlarımızın ellerinde olacak.’

Dorothy ameliyattan dört saat sonra uyandığında  Ron, O’nu bir demet gül ile bekliyordu. Ameliyattan altı gün sonra Dorothy taburcu oldu ve Dorothy ile Ron tekrar bir araya geldiler” dedi.

 

Ayrıca Hastane yönetiminden yapılan açıklamada, hastalıklara karşı uygulanacak yöntemlerin seçiminin çok önemli olduğu vurgulanarak, doğru seçimin ve uygulanan titiz operasyonların sağlığa kavuşma ve hayatta kalma oranının artmasında yüksek rol oynadığını dilegetirdi.