KKTC'deki 3 TV Kanalı İçin Kapatılma Tehlikesi!
RTÜK’ün aralarında Kıbrıs’ta yayın yapan 3 TV kanalı dahil 150 kanalın kapatılmasına yönelik kararının ardından harekete geçen YYK, 3 kanal ile ilgili kararın durdurulmasını sağladı.

Suna Erden

RTÜK’ün aralarında Kıbrıs’ta yayın yapan 3 TV kanalı dahil 150 kanalın kapatılmasına yönelik kararının ardından harekete geçen YYK, 3 kanal ile ilgili kararın durdurulmasını sağladı

Kuzey Kıbrıs’tan yayın yapan tüm televizyon kanalları, Yayın Yüksek Kurulu’ndan (YYK) aldıkları izin ile lisanslı bir şekilde, Türkiye Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) denetiminde olan TÜRKSAT’tan yayın yapıyor. Lisanslı yayın yapılmasının söz konusu olmasına rağmen RTÜK, zaman zaman Kıbrıs’taki TV’ler hakkında, “Lisansız” oldukları gerekçesi ile kapatma kararı veriyor. RTÜK, geçtiğimiz hafta da 150 TV kanalının kapatılmasına karar verirken, kapatılması ön görülen kanaların içerisinde Kıbrıs’tan iki T-matik ve Diyalog TV de bulunuyor. RTÜK’ün bu kararı Kıbrıs’ta YYK’dan lisans alarak yayın yapan 3 TV’nin akıbetinde belirsizliğe neden olurken, YYK Başkanı İlkay Diren, kararın durdurulduğunu söyledi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Diren, RTÜK’ün 150 TV hakkındaki kapatma kararı içerisinde Kıbrıs’ta yayın yapan 3 TV’nin de bulunduğunu ifade ederek, lisanslı olmadıkları gerekçesi ile haklarında kapatılma kararı verilen 3 TV ile ilgili RTÜK ile temasa geçtiklerini, yayıncı kuruluşların listesini ilettiklerini ve kapatma kararının durdurulduğunu dile getirdi. Kıbrıs Türk Televizyoncular Birliği Başkanı Ali Özmen Safa ise alınan kapatılma kararı üzerine YYK’nın devreye girip 3 kanalın lisanslı olduğunu RTÜK’e bildirdiğini ancak bu kanalların kapatılmamasına yönelik yazılı bir direktifin RTÜK tarafından TÜRKSAT’a gönderilmemesi durumunda dosyanın hep açık kalacağını belirtti. Safa, RTÜK’ün yazılı direktif vermemesi halinde kapatılma tehlikesinin hep devam edeceğini ifade etti.

"KARAR DURDURULDU"

RTÜK, geçtiğimiz hafta aralarında Kıbrıs’ta yayın yapan 3 TV’nin de bulunduğu 150 TV kanalının kapatılmasına karar verdi. YYK’nın girişimleri sonucu kapatılma kararı durduruldu. YYK Başkanı Diren, RTÜK’ün 150 TV hakkındaki kapatma kararı içerisinde Kıbrıs’ta yayın yapan 3 TV’nin de bulunduğunu ifade ederek, lisanslı olmadıkları gerekçesi ile haklarında kapatılma kararı verilen 3 TV ile ilgili RTÜK ile temasa geçtiklerini, yayıncı kuruluşların listesini ilettiklerini ve kapatma kararının durdurulduğunu dile getirdi. Diren, “150 TV ile ilgili kapatma kararı iptal edilmedi. Kararın iptal edilmesi için tüm TV’leri kapsaması lazım. Biz RTÜK ile temasa geçerek, 3 TV’nin lisanslı olduğunu ilettik. Böylelikle 3 TV hakkındaki kapatma kararı ileriye götürülmedi, durduruldu” şeklinde konuştu.

"ÜRKÜTÜCÜ BİR KARARDI"

Diren, “Alınan karar ürkütücü bir karardı. Daha kurumlar öğrenmeden deveye girdik ve uzlaşıya vardık” dedi. Diren, “Kararın durdurulduğuna dair elinize yazılı bir metin ulaştırıldı mı?” sorusu üzerine ise “Hayır acil bir durum olduğu için telefonla uzlaşıya vardık “dedi. Daha önce de RTÜK’ün Kıbrıs’taki bazı kanalları uydudan çıkarma kararı verdiğini ifade ederek, gerek YYK’nın gerekse yayıncı kuruluşların girişimi ve lisanslı olunduğuna dair bilgi verilmesi üzerine düzeltme yapıldığını söyledi.

"RTÜK, EVİNDE NE OLUP BİTTİĞİNİ BİLMİYOR MU?"

TÜRKSAT’ı, RTÜK’ün “evi” olarak niteleyen Diren, TÜRKSAT’tan hangi yayının geçip geçmeyeceğine karar verdiğini, lisansı yoksa, reklam tüzüğüne uymuyorsa bir kanal hakkında TÜRKSAT’tan çıkması kararı verebileceğini ifade etti. Diren, “Eğer bir kanal lisanslı değilse TÜRKSAT’tan yayın yapamaz. Hakkında kapatılma kararı verilen 3 TV de YYK’dan izin alarak lisanslı bir şekilde uyduda yayın yapıyordu. Eğer TÜRKSAT, RTÜK’ün evi ise bu kanalların lisanslı olup olmadığını bilmiyor muydu? Sorusu üzerine ise “Neden öyle bir karar alındığına dair bilgimiz yok” cevabı verdi.

"ÖZEL YAYINCILIK DESTEKLENMELi"

Haksız rekabet başta olmak üzere birçok sorunla boğuşan özel yayıncılığın sıkıntılarına da değinen İlkay Diren şunları söyledi: “ Özel yayıncılığın sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Özel yayıncılık yapanların şikâyetlerini yetkililere iletiyoruz. YYK olarak yasalar ve imkânlar çerçevesinde her türlü desteği vermeye hazırız. Ancak YYK’nın her sorunu çözme yeteneği yoktur. Bazı sorunları devletin çözmesi gerekiyor. Sorunları çözmek için bir politika oluşturulması lazımdır. Öte yandan özel yayıncılığın desteklenmesi amacı ile bir fon oluşturulması konusu hükümet programına girdi ancak ekonomik darboğaz olduğu için adım atılmadı. Maliye Bakanlığı ekonomik sıkıntılardan dolayı eskisi kadar fon oluşturamıyor. Ancak medyanın hem teknik hem de ekonomik olarak gelişmesi gerekmektedir. Eğer fon oluşturulup yayıncılık desteklenirse kuruluşların belli giderleri karşılanır, personel artırılabilir ve yayıncılıkta çıta yükselir. Örneğin ithal ürünlere veya başka ürünlere uygulanacak fondan elde edilecek gelirle, özel yayıncılık desteklenebilir. Vatandaşları da üzmeyecek bir denge sağlayarak bir fon oluşturulabilir.”

"HAKSIZ KARARLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Kıbrıs Türk Televizyoncular Birliği Başkanı Ali Özmen Safa ise RTÜK’ün daha önce de Kıbrıs’ta T-Matik yayın yapan bazı kanalları lisansları olmadığı gerekçesi ile kapatmaya karar verdiğini ve kapattığını ifade ederek şunları söyledi: “RTÜK daha önce de aynı şekilde karar vermiş, Kıbrıs’ta yayın yapan T-matik kanalları kapatmıştı. Bu kanallar haksız bir şekilde TÜRKSAT’tan çıkarılmıştı. Şimdi yine aynı haksız kararla karşı karşıyayız. Geçtiğimiz hafta da 150 TV’nin kapatılmasına karar verdi ve bu kanalların içerisinde Kıbrıs’ta yayın yapan iki T matik TV ve bir özel TV var. Oysaki Kıbrıs’ta yayın yapan T-matik kanallar lisanslarını YYK’dan alıyorlar. RTÜK’ün lisanslarını YYK’dan almalarına rağmen bu kanalların kapatılmasına yönelik verdiği karar yanlış bir karardır.”

"UMARIZ BİZ OLMAYIZ"

Safa, RTÜK’ün aldığı karar üzerine kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan TV’ler ile ilgili YYK’nın devreye girip konu ile ilgilendiğini, hem RTÜK hem TÜRKSAT gerekli görüşmeleri yaptıklarını dile getirdi. Safa, bu ilgi ve girişimlerinden dolayı YYK Başkanı İlkay Diren ve YYK Koordinatörü Ferhat Atik’e tüm televizyonlar adına teşekkür ettiğini belirtti. Safa sözlerini şöyle sürdürdü: “Alınan kapatma kararı üzerine YYK, devreye girip bu 3 kanalın lisanslarını RTÜK’e gönderdi. Beklenen RTÜK’ün geri adım atmasıydı. Ancak RTÜK, ‘kendisinin de belirttiği gibi’ aldığı bir karardan geri dönmez. Her ne kadar 3 kanal hakkında verilen kapatma kararı durdurulsa da veya kapatma konusunda ısrarlı davranılmasa da bir gerçeği göz ardı etmemek lazımdır. TÜRKSAT, YYK’dan değil, RTÜK’ten direktif almaktadır. Eninde sonunda RTÜK, 150 kanaldan bazılarını kapatacaktır. Bizim arzumuz kapatılacak kanalların arasında Kıbrıs’taki 3 TV’nin olmamasıdır.”

“TEDAVİ DEĞİL, TEDBİR”

Safa, YYK’nın 3 kanalın lisanslı olduğunu RTÜK’e bildirdiğini ancak bu kanalların kapatılmamasına yönelik yazılı bir direktifin RTÜK tarafından TÜRKSAT’a gönderilmemesi durumunda dosyanın hep açık kalacağını belirtti. Safa, “RTÜK bunu yapmıyorsa, dosya açık kalırsa, kapatılma tehlikesi devam edecektir” dedi. Safa, kapatılma tehlikesinin ortadan kalkması için RTÜK’ün 3 TV ile ilgili TÜRKSAT’a yazılı direktif vermesi gerektiğini dile getirdi. Safa, geçmişte ve şuanda aynı sorunların yaşandığını belirterek, zaman zaman yaşanan bu sorunların ileriki dönemlerde de yaşanmaması için YYK’nın RTÜK ile görüşüp gerekli tedbiri alması gerektiğini belirtti. Safa, “Şimdiki durumda kapatılma kararının durdurulması “tedavi “niteliği taşıyabilir ancak en iyi tedavi tedbirdir” dedi.

Star Kıbrıs