Kıbrıslı Türk Gencin Projesi İngiltere'de Örnek Gösteriliyor

İngiltere'de, Kıbrıslı Türk kökenli Cemal Ezel, projesiyle yerel İngiliz basınına konu oldu.

Londra'nın Peckham bölgesinde, Old Spike Roastery adındaki kahve şirketinde, sosyal girişimciliğin insan hayatını değiştirebileceğini kanıtlayan Ezel, ulusal gazetelerde de yer aldı.

The Independent gazetesi, konuyla ilgili haberinde, evsizler için hem barınak sağlayan hem de yaşanabilecek bir maaş ödeyen şirketin kurucusu Kıbrıslı Türk Cemal Ezel’le söyleşi yaptı.

Projesi hakkında bilgi verdi
Proje, şirket ve çalışanlarıyla olan ilişkiyi tamamen ortak yaşam felsefesi üzerine kuruyor. Ülkemizde uzun yıllar gümrük müdürlüğü yapan merhum bürokrat Kamran Ezel'in Londra'da yaşam süren dört oğlundan biri olan Muharrem Ezel'in oğlu Cemal Ezel, dükkânında uyguladıkları sistem ile ilgili olarak bilgi verirken, “İlk çalışanımız Lucy idi.

Kendisi benim tanıştığım en iyi insanlardan biri

The Big Issue isimli 'evsizlerin satıp gelir elde etmeye çalıştığı' dergiyi satıyordu ve eğer ona bu fırsat verilmeseydi, belki de kimse ona yardımcı olmayacaktı. Şu anda ise bu dükkân o olmadan işleyemez" dedi. İngiltere'de, Social Entterprise UK adlı bir kurum, Old Spike Roastery gibi sosyal girişimleri destekliyor ve projelerine katkı yapıyor.

Bu tür projelerde, evsiz kişilere, hem iş hem de barınak sağlanması hedefleniyor. Kazançlarını yerel toplumun, uluslararası gelişimin ve çevrenin yararına harcamak için kurulmuş bu tür özel şirketler, geçtiğimiz cumartesi günü, ülke genelinde etkinlikler de düzenlendi. Social Enterprise UK adına basına bilgi veren Melanie Flood, sosyal girişimlerin yerel topluluklara yardım etmek konusunda, bazı durumlarda hükümetten daha iyi bir durumda olduğunu belirtti. Flood, “Tüketiciler, aldıkları ürün ile yerel toplumlarında bir değişiklik yapabilmiş olmaktan dolayı kendilerini daha iyi hissediyorlar” şeklinde konuştu.


Kıbrıs