BİRLİK BAŞKANI KELLE, 3. GÜNÜNE GİREN EYLEMİN SONUÇ ALININCAYA KADAR SÜRECEĞİNİ SÖYLEDİ

Lefkoşa, 2 Temmuz 15 : Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB), Lefkoşa’da Başbakanlık önünde ve TÜK arpa ambarlarındaki eylemine bugün de devam ediyor.

“Arpa fiyatlarının geç ve maliyetin altında açıklanmasını, bunun yanında 2014 ile 2015 Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri ve mazot desteği ödemelerinde yaşanan gecikmeleri” protesto etmek amacıyla 30 Haziran’da başlatılan eylem bugün 3. gününe girdi.

Çiftçilerin traktör, kamyon ve biçerdöverlerle yaptığı eylem nedeniyle Başbakanlık yakınındaki trafik ışıklarının bulunduğu yol da halen trafiğe kapalı…   

KELLE: “OLUMLU YANIT ALAMADIK”

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan KTÇB Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, hükümetin hiçbir önerilerini kabul etmediğini ve “ben kararı verdim” mantığında olduğunu savunarak, üreticinin tepkisinin de buna olduğunu söyledi.

Kelle, hükümete; “arpa alımını durduralım ve açıklanan arpa fiyatını geri çekelim, bize yeni hükümetle müzakere şansını tanıyın” talebinde bulunduklarını ancak olumlu yanıt alamadıklarını ifade etti.

Çiftçiler Birliği olarak görüşme ve diyalog kapılarını kapamadıklarını ancak mevcut hükümetin müzakereden taraf olmadığını, kendilerine yeni kurulacak hükümetle yeniden müzakere şansını tanımadığını savunan Kelle, bunu eleştirdi ve üreticinin tepkisini çekenin bu olduğuna işaret etti.

“SONUÇ ALININCAYA KADAR SÜRECEK”

Lefkoşa ve TÜK ambarlarında başlatılan eylemin devam ettiğini ve bir sonuç alana kadar eylemin süreceğini belirten Kelle, eyleme köylerden araçların katılmaya da devam ettiğini işaret etti.

“TALEPLERİMİZ YANLIŞ AKTARILDI… SADECE ARPA FİYATI DEĞİL”

Çiftçiler Birliği’nin hükümetten talepleri konusunda da basına yanlış bilgiler aktarıldığını, tepkilerinin sadece arpa fiyatlarına veya arpa fiyatlarının zam yapılmasına olmadığını ifade eden Kelle, çiftçinin 2014 doğrudan gelir desteğinden 15 milyon TL, mazot desteğinden yaklaşık 4,5 milyon TL, 2015 doğrudan gelir desteğinden nisan ayı itibarıyla 16 milyon TL alacağı bulunduğunu kaydetti.

Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle, bu sorunlardan kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi için bir çalışma görmediklerini ve arkasına maliyeti kilo başına 67 kuruş olan arpa fiyatlarının Tarım Dairesi tarafından 62 kuruş olarak açıklanmasını anlayamadıklarını ifade eden Kelle, ülkeye 75 kuruştan 208 bin ton arpa ithal edildiğini, bu arpanın da 10 kuruş sübvanse ile 65 kuruştan üreticiye verildiğini anlattı.

Kelle, birlik olarak taleplerinin “arpa fiyatlarına zam yapılsın” gibi aktarıldığını ancak tepkilerinin arpa fiyatlarının açıklanmayarak tüccara serbest bırakılması olduğunu ifade ederek, bunun yanlış olduğunu kaydetti.

(EMR/GÜL) FOTOĞRAFLI