2(T.A.K): Bir grup Kıbrıslı Türk’ün Güney Kıbrıs’taki taşınmaz mallarının satışı için dostane anlaşma imzalamak talebiyle Güney Kıbrıs’taki Kıbrıslı Türk taşınmazlarının idaresinden sorumlu olan Rum İçişleri Bakanlığı’na başvurdukları, talep edilen toplam miktarın yüz milyon Euro’yu aştığı bildirildi.

Politis gazetesi: “Milyonluk Talep – 23 Kıbrıslı Türk Davası Vasiliğin Kapısını Çalıyor” başlıkları altında verdiği haberinde, daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince (AİHM) iç hukuk tüketilmediği gerekçesiyle reddedilen toplam 23 Kıbrıslı Türk davasının, AİHM’nin şartının yerine getirilmesi amacıyla Rum İçişleri Bakanlığı’na yöneldiğini yazdı.

Habere göre, “Zehra İzzet Mehmet” başlığı altında 13 ve “Hakan Kazali” başlığı altında 10 başvurudan oluşan davaların sahibi Kıbrıslı Türkler, Rum İçişleri Bakanlığı’ndan dostane anlaşma yapılmasını talep ederken, aksi durumda AİHM’ye yeniden başvuracakları uyarısında bulundular.

Gazete, 23 davadan birinin Baf bölgesindeki 17 taşınmaza, diğerinin ise Limasol bölgesindeki 23 taşınmaza ilişkin olduğunu, Kıbrıslı Türklerin değerlendirmesine göre sadece bu taşınmazların değerinin 40 milyon Euro olduğunu yazdı.

Bu iki davayı yürütmekle sorumlu Kıbrıslı Türk avukat Murat Hakkı gazeteye yaptığı açıklamada, müvekkillerinin talep ettiği tazminat miktarının, kullanım kaybı da dahil olmak üzere 60 milyon Euro olduğunu belirtti.

Hakkı, önümüzdeki iki yıllık sürede Rum İçişleri Bakanlığı’na 100 milyon Euro’yu bulan Kıbrıslı Türk başvurusu yapılacağını öngördüğünü de ifade etti.

Gazete, söz konusu 23 davanın sahibi Kıbrıslı Türklerin 1974 öncesinden beridir yurt dışında olan yada uzun süre yurt dışında ikamet eden kişiler olduklarını vurguladı.

BAF’TAKİ KIBRISLI TÜRK DÜKKANLARINA KİRACI ARANIYOR

Fileleftheros gazetesi ise, Baf’ın merkezinde bulunan Kıbrıslı Türklere ait birçok dükkanın, kiracısı olan Rumlar tarafından aylar, hatta yıllardır kapalı tutulduğu, bu durumu tespit eden Baf Belediyesi’nin Rum İçişleri Bakanlığı’na başvurarak, pazarın canlanması için dükkanların başkalarına kiralanmasına izin verilmesini talep ettiğini yazdı.

Gazete, söz konusu bölgede 56 Kıbrıslı Türk dükkanının kapalı durumda bulunduğunu vurguladı.

(SB/HÖ)