BAYAR: “CTP KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİMİZİ YOLDAŞLARINA VE TÜM DÜNYAYA AÇIKÇA SÖYLEMELİ AKSİ TAKDİRDE BULUNDUĞU MAKAMLARDAN VAZGEÇMELİDİR”

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Basın Sözcüsü Celal Bayar birleşik bir Kıbrıs için kazanılmış haklardan vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, “Cumhuriyetçi Türk Partisi haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi yoldaşlarına ve tüm dünyaya açıkça söylemeli aksi takdirde bulunduğu makamlardan vazgeçmelidir” dedi.

Bayar, bugün yaptığı yazılı açıklamada Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler(CTP-BG ) yetkililerinin kapsamlı çözümle ilgili bazı açıklamalarına değinerek, “CTP sadece barış ve çözüm diyor, bunu hemen istiyor. Bu parti eskiden emekten de bahsederdi. Şimdi emek unutuldu. CTP’nin daha unuttuğu çok şey var. Megali İdea, Enosis, EOKA katliamları, toplu mezarlar, şehitler, Muratağa, Atlılar, Taşkent ve Akritas Planı gibi” dedi.

Talat ve Hristofyas görüşmelerine değinen Bayar, 40 yılıdır barış ve çözüm isteyen CTP-BG’nin Rum siyasi partisi Akel’le işbirliği yaptığını savundu.

Celal Bayar, “CTP ve Talat müzakerelerde her şeyi tek tek sunduğu halde Rumlarla anlaşamadı. Hristofayas, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nden bir dakika dahi vazgeçmem’ dedi. Rumlar, Birleşik Kıbrıs derken vatanın birleştirilmesi, Türk askerinin adadan gitmesi, göçmenlerin geri dönmesi, garantörlüğün de kaldırılması gerektiğini açıkça söylüyor” iddiasında bulundu.

Bayar, CTP-BG’nin Kıbrıs sorunun çözümü konusunda sınırları olup olmadığını da sordu, bu sınırları “kırmızıçizgi” olarak niteledi.

Öte yandan, CTP-BG’nin TMT hakkında yanlış şeylerden bahsettiğini savunan Bayar, Mutlu Barış Harekâtı’na “işgal” dendiğini, KKTC’nin ilanının hata olarak görüldüğünü öne sürdü, devletin Mehmetçik ve mücahitlerin kanı ve alın teriyle kurulduğunu vurguladı.

“Kıbrıs Türk halkını temsil ediyorlarsa var olma sebepleri bu halka hizmet etmek, halkın çıkarlarını sonsuza dek savunmaktır” diyen Celal Bayar, bunun ancak KKTC’nin yaşatılmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Bayar, “Birleşik Kıbrıs uğruna kazanılmış haklarımızdan ve kırmızıçizgilerimizden vazgeçmek Rum’a teslim olmak demektir. CTP bunlardan vazgeçmeyeceğimizi yoldaşlarına ve tüm dünyaya açıkça söylemeli aksi takdirde bulunduğu makamlardan vazgeçmelidir” ifadesine yer verdi.