Kıbrıs İlim Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. H. Emre Kankaya 1999 yılında öğrenci seçme sınavında derece yaparak Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünü tam burslu olarak kazandı. Yüksek lisans ve doktorasını da Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamlayan Yrd. Doç. Dr. H. Emre Kankaya, buluşlarıyla büyük bir başarıya imza attı.

ABD patent ve marka ofisi tarafından kabul edilen ve yayınlanan US2016185191 numaralı uluslararası patentinde, genç akademisyen seyir halindeyken araç sürücülerinin gözüne güneş ışınlarının direk girmemesi ve görüşü kısıtlamaması için geliştirdiği otomatik gölgelik ile trafik kazalarını azaltmayı ve sürücülere daha konforlu bir sürüş sunmayı hedefledi. Araçlara fabrikasyon olarak yerleştirilen ışık geçirmez gölgeliklerin hareket kabiliyetinin düşük olması, yalnızca belli açılardan gelen güneş ışınlarına karşı etkili olması ve sürüş halindeyken güneş ışınlarının gelme açısı değiştiğinde gölgeliklere sürücünün elle müdahale etme gereksinimi şu anki teknolojinin eksikleri olarak sıralanabilir. Yrd. Doç. Dr. H. Emre Kankaya buluşunda güneş ışınlarının geliş açısını hesaplayan ve sürücünün göz hizasına gölge düşmesini sağlamak için yerini otomatik olarak değiştiren, akıllı, hareketli ve yarı saydam bir gölgelik tasarlamıştır. Ön cama yerleştirilen bir aparat ile bu gölgelik, güneş ışınlarının açısına göre sürüş esnasında yer değiştirmekte ve daha güvenli bir sürüş imkânı sağlamaktadır. Yan camlara da yerleştirilebilecek olan bu ürün güneş ışığının sürüşteki olumsuz etkilerini engellemeyi hedeflemektedir.

Kıbrıs İlim Üniversitesi öğretim üyesinin şu anda değerlendirme sürecinde olan bir diğer uluslararası patent başvurusunda ise, iş makinelerinin kullanımını kolaylaştırmak ve uzaktan kullanım ile oluşabilecek iş kazalarında yaralanma ve ölüm risklerinin azaltılmasını hedeflemektedir. Giyilebilir bir teknoloji olarak tasarlanan uzaktan kontrol mekanizması ile iş makinesi operatörlerinin bu işi öğrenme süreçlerinin daha kısa olacağı ve ayrıca makine üzerindeki kontrollerinin daha fazla olacağı düşünülmektedir. Uzaktan giyilebilir bir teknoloji ile kontrol sağlanması ise, operatörün iş makinesinin kabininde olmasını gerektirmediği için olası bir kazada operatörün zarar görmesini engelleyeceği tahmin edilmektedir.

Yrd. Doç. Dr. H. Emre Kankaya, Kıbrıs İlim Üniversitesi'nin sağladığı imkânlarla bu buluşları geliştirme çalışmalarına devam edip, ön üretim süreci için çalışmalara başlayacağını ve ayrıca Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde öğrencileri ile birlikte akıllı elektronik çözümler alanında çalışmalarına devam edeceğini kaydetmektedir.