Kıbrıs'ı Sarsan Olayın Perde Arkası


 Vahşice asılan köpek olayında ilginç bulgulara ulaşıldı. Köpeğin sahibi olan H.B isimli kişinin, tavuklarına saldırdığı gerekçesiyle 11 yaşındaki C.K’nin gözleri önünde köpeği astığı öğrenildi.

H.B’nin, köpeğin boynuna ip geçirerek götürmeye çalıştığı esnada köpeğin direndiği, C.K isimli çocuğun, “H. Amca yapma, yazıktır” dediği, bunun üzerine H.B’nin, “onun kabahati büyüktür, cezasını çekecek” yanıtını vererek köpeği astığı ifade edildi.

Güzelyurt’ta mandırası olan H.B, tavuklarına saldırdığı gerekçesiyle köpeği cezalandırmak istedi.

Olayın, söz konusu kişinin mandırasında çalıştığı kişinin çocuğunun gözlerinin önünde gerçekleştiği, köpeğin boynuna ip takıldığını gören çocuğun, “H. Amca yapma, yazıktır” dediği, H.B’nin ise “onun kabahati büyüktür, cezasını çekecek” sözleriyle köpeği astığı, olayın, çocuğun gözleri önünde cereyan ettiği bildirildi.

Önce anlattı, sonra inkâr etti
C.K isimli çocuğun olayı arkadaşlarına anlattığı, ancak araya birileri gittikten sonra korkarak, “ben görmedim” dediği ortaya çıktı.
25 Kasım’da yasal işlem başlatıldı

Güzelyurt Polis Müdürlüğü’nden alınan bilgide, 25 Kasım’da Güzelyurt Polis Müdürlüğü’nce olayla ilgili yasal işlem başlatıldığı belirtildi. “Güzelyurt Polis Müdürlüğü’nce, 25 Kasım tarihinde konuyla ilgili yasal işlem başlatıldı.

Asli şahadet olmamakla birlikte elimizde koşullara dayalı güçlü şahadetler var ki, şahit olmaksızın dava açılabilir. Bu haliyle polis; başlattığı yasal işlem çerçevesinde toparlanan bilgi ve evrakları Veteriner Dairesi’ne gönderecek. Veteriner Dairesi evrakları aldıktan sonra HB’ye ihbar gönderecek. H.B, asgari ücretin 4 katı kadar ceza ödeyecek. Parayı öderse dava kapanacak.

Ödemez ve ‘mahkemeye gitsin’ derse polis konuyu mahkemeye götürecek. Veteriner Dairesi ceza kesmezse, polis elindeki güçlü şahadetten yola çıkarak, H.B mahkemeye çıkarılacak. Polis, yine elindeki güçlü şahadete dayanarak ithamda bulunacak, bu kişiye dava okunacak. Suçu kabul ederse de, etmezse de yargı kararını verecek.”


Yasa ne diyor?
Hayvan Refahı Yasası’na göre kısırlaştırma ve tıbbi müdahaleler dışında bir hayvanın vücudunun bir parçasının alınacağı veya hasar göreceği fiziksel müdahalelerin yapılması halinde, gerçek veya tüzel kişiler, aylık brüt asgari ücretin 4 (dört) katı tutarına kadar para cezasına, 6 (altı) aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirken, Yasanın 9’uncu maddesi olan “Hayvanların taşınması, barındırılması, kesim öncesi uyuşturulması, öldürülmesi, sersemletilmesi, kontrol altına alınması ve kesilmesi esnasında önlenebilir herhangi bir stres durumundan ve herhangi bir acı veya ıstıraptan korunması zorunludur” kurallarına aykırı hareket eden gerçek veya tüzel kişiler bir suç işlemiş olurlar ve haklarında aylık brüt asgari ücretin 2 (iki) katı tutarında idari para cezası uygulanır.




Kaynak: Haberal Kıbrıslı 





..........