Lefkoşa, 8 Eylül 13 : Kıbrıs Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıs’ta önemli dönüşümler yaşandığı bir dönemden geçildiğini ve BM Genel Sekreteri’nin de öngördüğü gibi iki bölgeli iki toplumlu federal bir devlet kurmanın "tam vakti" olduğunu belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı Dimitris Hristofyas, Birleşik Kıbrıs Partisi’ni ziyaret ederek genel başkan İzzet İzcan başkanlığındaki BKP heyeti ile görüştü. Ziyaret sırasında Hristofyas’a eşi, oğlu ve gelini eşlik etti.

Hristofyas ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, bir kez daha uzun yıllardır birlikte mücadele ettikleri arkadaşları, yoldaşları arasında olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, yıllardır iki bölgeli iki toplumlu siyasi eşitlik temelinde bir bütünlük için mücadele verdiklerini söyledi.

“DOĞAL GAZ YATAKLARI BÜYÜK ŞANS”

Böyle giderse belki de bir süre sonra Kıbrıs yeniden inşa etmek için Kıbrıslı Türk muhatap bulamayacaklarını söyleyen Hristofyas, doğal gaz yataklarının bulunmasının tüm Kıbrıslılar için büyük bir şans olduğunu ve çözüm çerçevesindeki çalışmaları da motive edici olacağını kaydetti.

Hristofyas, çözüme ulaşmak için çabaları birleştirerek, Kıbrıs’ta iki devletli bir çözüm için uğraşanları engellemek gerektiğini söyledi. Kıbrıslıların, bir devlet ve iki federal bölgeli bir birlik oluşturmasının tüm adanın çıkarına olduğunu kaydeden Hristofyas, merkezi hükümeti güçlü olan bir tek devlet ve iki federal toplumun herkesi bir arada tutacak kadar güçlü olması gerektiğini de belirtti.

Uluslararası alanda tek temsiliyete dayalı prensipler konusunda Mehmet Ali Talat’la birlikte hemfikir olduklarını anımsatan Hristofyas, “ ben birini suçlayacak değilim sadece ben Rum lideriyken bu prensipleri kendi önüme de Rum toplumunun önüne de ana hedef olarak koydum” dedi.

Hristofyas, Kıbrıs Sorunu’nun çözümünün belirttiği temellerde iki toplumun barışıp bir araya gelmesiyle olacağını ifade ederek, Kıbrıs’ın tüm çocukları ve vatandaşları için yeterince büyük, iki devlete bölünmesi için ise çok küçük olduğunu kaydetti.

Hristofyas, Rum liderliğinden ayrılmış olabileceğini ancak hala, sağlığının ve inançlarının bu ülkenin birliği ve barış için uğraşmaya yetecek kadar güçlü olduğunu vurguladı.

Milliyetçiliğin ve fanatikliğin, “vatandaşlara işkence eden görüşlerin”, fanatik bir düşmanı olduğunu dile getiren Hristofyas, birlikte çalışmaya ve mücadele etmeye karar verilirse gelecekte aydınlık bir yaşam olduğuna inandığını belirtti.

Bir kez daha emperyalizmin yüzüyle karşı karşıya kalmaktan çok üzgün olduğunu dile getiren Hristofyas, Kıbrıs’ın Suriye’ye ve Ortadoğu’ya çok yakın olduğunu ve buralardaki bir savaşın Kıbrıs’a da çok zarar vereceğini söyledi.

Herkesin nasıl yaşayacağına karar verme hakkı olması gerektiğine inandığını belirten Hristofyas, emperyalist güçlerin planlarına karşı olduklarını ifade etti. Uluslararası hukukun korunması ve saygı duyulması gerektiğini ifade eden Hristofyas, aksi takdirde kaos ortamında yaşamak zorunda kalınacağını kaydetti.

Hristofyas, “Gelin hem ülkemiz hem bölgemiz hem de dünya barışı için birlikte mücadele edelim” dedi.

Hristofyas, konuşmasının sonunda, BKP’den ayrıldıktan sonra, ailesine doğduğu ve siyasal kimliğinin oluştuğu yerleri göstereceğini söyledi.

İZCAN

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ise, yıllardır Kıbrıslıların çıkarı ve adanın barış içinde yaşaması için mücadele ettiklerini ve hala bu mücadeleye devam ettiklerini belirtti.

Kıbrıs’ta komünistlerin, ilericilerin her zaman milliyetçilere karşı mücadele ederek, hem iç savaşta, hem darbede hem de TC’nin askeri müdahalesinden sonra bedel ödediklerini belirten İzcan, eğer kendilerinin uyarıları dikkate alınmış olsaydı ülkenin bu durumda olmayacağını savundu.

Kendilerine milliyetçi vatansever diyen kesimlerin emperyalist güçlere hizmet ederek ülkeyi kana buladıklarını söyleyen İzcan, “yaşanan bu trajedinin sorumlusudurlar ve suçludurlar” dedi.

İzcan, barışı yapmayı onlardan beklememek gerektiğini barış sağlanacaksa bunu kendilerinin yapması gerektiğini belirterek, “Bu barış tüm Kıbrıslıların menfaat ve çıkarlarına hizmet etmek zorundadır. Bu da demektir ki, çapraz oya da dönüşümlü başkanlığa da siyasal eşitliğe de dayanmak zorundadır” dedi.

Bu ülkede kimsenin diğerini, küçük, azınlık veya azınlık olarak görmemesi gerektiğini ifade eden İzcan, Kıbrıs’ın her karış toprağının tüm Kıbrıslıların ortak malı olduğunu kaydetti. İzcan, buna ulaşmanın yolunun da örgütlenmek ve daha çok çalışmak olduğunu dış güçlerden medet umarak Kıbrıs’a çözüm getirilemeyeceğini vurguladı.

Görüşmenin sonunda BKP Meclis Üyesi Oğuz Köse Kıbrıs için yazdığı şiiri okudu.

(AK/HÖ)    FOTOĞRAFLI