Karanlık korkusu Nedir Ve Nasıl Yenilir ?
Karanlık korkusunu yenmenın yolları


Karanlıkta endişelenme, panik nöbeti geçirme ya da korkma gibi sorunlarınız var mı? Ya da bu sorunları yaşayan birini tanıyor musunuz? Bu yazı, karanlık korkusunun belirtilerine, nedenlerine, yarattığı sorunlara ve bu korkuyu yenmeye ilişkin bilgilere yer vermektedir.


Karanlık Korkusu Nedir

Pek çok çocuk karanlıktan korkar. Bu korkunun çocuklukta yaşanması son derece doğaldır. Ancak, bu korku ile başa çıkılmazsa, sorun genelde Niktofobi olarak adlandırılan rahatsızlığa dönüşür.

Bu korkuya ayrıca; aklofobi, ligofobi veya skotofobi denir. Korku filmleri, gece gerçekleşen pek çok kötü ve şiddet dolu olayı ekrana yansıtır ve karanlıkla ilişkili korkular yaratır. Ve ortada, suçların genellikle karanlıkta işlenmesi gibi bir gerçek de varken, karanlıktan korkmamanız için bir sebep yoktur.

Karanlık Korkusunun Nedenleri

Pek çok niktofobik, çocukluğunda yaşadığı ve etkilerini günlerce tekrar tekrar hissettiği belirli bir zihinsel ve duygusal travma bulabilir.

Diğer korku türlerinin aksine, karanlık korkusundan kaçınmanın daha zor olduğunu unutmamakta yarar var. Palyaçolardan korkuyorsanız sirklerden uzak durursunuz. Kedilerden korkuyorsanız, onlardan uzak durabilir ve onları sahiplenmemeyi tercih edebilirsiniz. Buna rağmen, gündüzü takip eden bir gece ve karanlık her zaman vardır.

Karanlık Korkusunun İşaretleri

Karanlık yerlerde bulunmaktan endişe duymak kabul edilebilir bir korku olarak görülebilir, ama bu korku, kişi tüm zihinsel enerjisini karanlığa yoğunlaştırdığında, kısa süre içinde fobi haline gelir. Bu, insanda karanlık tarafından yutulma hissi ve çok şiddetli bir panik yaratabilir.

Diğer belirtiler şöyledir…

Göğüs ağrısı
Baş dönmesi
Nefes alamama hissi.
Kalp çarpıntısı
Terleme
Bayılma
Titreme
El ve ayaklarda karıncalanma
Vücut sıcaklığının aniden artması ya da düşmesi
Ölmek üzere olma hissi
Delirme hissi
Bu korku, insanın gücünü emen en büyük korkular arasında gösterilebilir kesinlikle, çünkü karanlık korkusu olan insanların çok azı kendilerini bu korkudan kolayca kurtarabilmiştir.

Karanlık Korkusunun Üstesinden Gelmek

Bu korku pek çok vakada, yardım alınmadan yok edilememiştir. Bunu başarmak, sorununuzdan arkadaşınıza bahsetmekle olacak kadar kolay değildir. Bu paylaşımın yardımı dokunacaktır muhakkak, ama pek çok vakada hassasiyet azaltıcı terapi gereklidir.

Bu terapi çeşidi, kişinin karanlığa hiç bir olumsuz tepki vermemesini sağlama amacıyla geliştirilmiştir. Bu tedavi sırasında kişi, gece vakti bir sokakta terapisti ile birlikte yürür. Bu sırada kişi panikten uzak tutulmaya çalışılır. Ayrıca normalde karanlıkta tek başına kalamayan kişilere, uzun süredir sahip oldukları bu korkuya kapılmadan karanlıkta kalma fırsatları da sunulur.

Hipnotik terapi de karanlık korkusunun kökenini tanımlama açısından çok faydalıdır. Kişinin korkusunun temel nedeni keşfedilerek, sorunun üstesinden gelmenin en uygun yolu bulunur.

Kontrollü panik uyarıcıları da, karanlık korkusu hassasiyetini azaltmada etkili bir biçimde kullanılır. Bu terapi, kişiyi karanlık korkusunu en güçlü yaşadığı anı hatırlaması konusunda cesaretlendirmek için kullanılır ve terapiste kişiyle konuşarak korkusunu daha iyi anlama ve daha iyi bir tepkinin nasıl oluşturulacağını belirleme fırsatı verir.

Korku ne kadar erken ele alınırsa, korkuyu kontrol altına alma ihtimali de o kadar güçlü olur.