KAHRAMAN’IN DRAMI

İş kazası sonucu eli sakat kalan, acı çeken eşi için yıllarca mücadele veren Gökhan Kahraman, işyerinin tazminat ödemeye mahkûm edildiğini, ancak 18 bin TL’yi dahi ödemediğin söyledi

Yürürlükte olan İş Yasası, işverenin işçinin güvenliğini sağlaması için her türlü önlemi almasını şart koşarken, bazı işyerleri bunu ihmal ederek iş kazalarına davetiye çıkarıyor. Yasa cezai yaptırımları düzenlerken, oluşan iş kazalarına uygulanacak tazminat bedelleri ise mahkeme tarafından belirleniyor. Ancak KKTC’de meydana gelen iş kazaları sonucu yaşam boyu sakat kalanlara verilen tazminatlar ise adeta iç acıtıyor. Tazminat rakamları, oluşan kayıpları karşılamazken, bazı işyerleri mahkemelerin öngördüğü tazminat bedellerini ödememek için kırk dereden su getiriyor. Çalıştığı işyerinde maruz kaldığı kaza sonucu sol elini kullanamaz hale gelen üç çocuk annesi Safiye Kahraman ile ailesi yıllardır hukuk mücadelesi veriyor. Sadece Safiye Kahraman değil eşi Gökhan Kahraman,2006 yılında eşinin iş kazası sonucu sol elinin parmaklarını kullanamaz hale geldiğini, dava açtıklarını ve 2013 yılında sonuçlanan dava sonucu işyerinin kusurlu bulunarak 18 bin TL tazminat ödemeye mahkûm edildiğini söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Gökhan Kahraman, iş kazasının ardından eşinin defalarca operasyon geçirdiğini, eşini tedavi ettirmek için borçlandığını ifade ederek, işyerinin mahkeme tarafından yüzde 70 kusurlu bulunarak 18 bin TL tazminat ödemeye mahkûm edildiklerini ancak bu parayı dahi vermeye yanaşmadıklarını söyledi.

EKMEK PARASI İÇİN ÇALIŞIYORDU, PARMAKLARINDAN OLDU
Yıllar önce meydana gelen iş kazası ve ardından başlayan hukuk sürecinde birçok şey yaşadıklarını dile getiren Gökhan Kahraman şunları söyledi: “Güzelyurt’ta bir hellim fabrikasında çalışan eşim 2006 yılında elini hellim paketleme makinasına kaptırdı. Eşimin eli 2 ay alçıda kaldı, parmakları hasar gördüğü için birkaç kez operasyon geçirdi. Uzun ve ağrılı bir tedavi süreci geçiren eşimin sol elinde kalıcı hasar kaldı. Bedensel zarara uğrayan eşim kazaya uğradığı işyerine karşı tazminat davası açtı. Dava 2006 yılında hukuk mahkemesinde açıldı. Dava sürecinde eşim, hellim paketleme makinesine zaman zaman sıkışma olduğunu, davalı şirketin talimatı ile sıkışan paketlere çıplak elle müdahale ettiğini, böylece sıkışmanın önlendiğini ve yine sıkışan hellim paketlerini düzeltmek amacı ile elini uzattığı zaman bıçakların elinin üstüne inmesi ile ciddi şekilde yaralandığını söyledi.

MAHKEME KUSURLU BULDU, TAZMİNATA MAHKUM ETTİ
Dava ettiğimiz işyeri ise eşimin fabrikada düz işçi olduğunu, fabrikalardaki makinalarda çalıştırılmadığını, işçilere gerekli uyarıları yaptıklarını, eşimin kendi görevi dışında başka iş yapmaya kalkıştığını öne sürdü. Ancak mahkeme işyerinin yüzde 70 oranında, eşimin ise yüzde 30 oranında kusurlu olduğuna kanaat getirdi.2013 yılında sonuçlanan dava sonucunda mahkeme bize 18 bin TL tazminat verilmesini kararlaştırdı.

TEK SUÇU ÇALIŞAN OLMAKTI
Meydana gelen iş kazasından sonra çok kötü günler yaşadıklarını kaydeden Gökhan Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü: “Eşimin sol el parmakları koptuktan sonra hayatımız da zindan oldu.Eşim defalarca operasyonlar geçirdi, ağrılar çekti. KKTC’de gerçekleştirilen ameliyatlar yeterli olmayınca bankadan kredi çekip, borçlanıp eşimi Türkiye-İzmir’e götürdüm. Bu süre içerisinde hem maddi hem manevi yıprandım. Üç çocuk babasıyım ve eşimi hayata döndürmek için çabaladım.Bir kadın olarak parmaklarını kaybetmesi onun psikolojisini alt üst etti.Yıllardır ne eskisi gibi sağlığına kavuşabildi, ne de eski neşesine. Aile olarak tüm bunları yaşamamıza rağmen iş yerine mahkeme tarafından verilen 18 bin TL’lik tazminat cezası ise halen ödenmedi.”

VERECEKLERİ ALDIKLARINI KARŞILAMAZ AMA…
Tazminat ödemeye mahkûm edilen iş yerinin Yüksek İdari Mahkemesi’ne başvurduğunu, kararın iptali yönünde istinaf dosyası sunduklarını belirten Gökhan Kahraman, “Karşı taraf mahkemenin öngördüğü 18 bin TL’lik tazminatı çok gördü ve üst mahkemeye başvurarak iptalini istedi.2006 yılında başlayan ve bugüne kadar devam eden süreçte ailemiz yıprandı.Aslında tüm servetlerini dahi verseler bizden aldıklarını geri veremezler. Ancak tek maaşla üç çocuğa bakıyorum. Eşimintedavisi sürecinde borçlandıkça borçlandım. Bir elin bedeli 18 bin TL olmasa da en azından yaşanan kazadan dolayı oluşan borçlarımın bir kısmını ödeyebilirim” şeklinde konuştu.

İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU?
Gökhan Kahraman, meydana gelen iş kazasından sonra işyerinin davadan vazgeçmeleri için kendilerine bin sterlin para teklif ettiğini belirterek, “Eşim yemek dahi yapamıyor. Halıları temizleyemiyor. Ev işlerinde ona yardım ediyorum. Onların ihmali yüzünden sakat kaldı ama insan hayatı bazıları için çok ucuz ”dedi.

Kaynak: Star Kıbrıs