HÜKÜMET UYUYOR MU?

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği hükümete ve muhalefetteki vekillere yüklenerek ağır eleştirilerde bulundu. Çiftçilerin üretimden koparılmak üzere olduğunu dile getiren Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Doğrudan Gelir Desteklerinin zamanında ödenmemesinin üreticiye darbe vurduğunu savundu. 

Hükümet, seçim sonuçlarının etkisinden derhal kurtulmalı ve görevlerinin başına geçerek sorumluluklarını yerine getirmelidir. Gerek hükümette olan gerekse muhalefette olan milletvekilleri meclisin salonunda boşa gün geçirip, zaman harcamaktadır.

Bugün oldu 2014’ün 2.etap Doğrudan Gelir Desteği, Nisan ayı içerisinde ödenmesi gereken ilk Doğrudan Gelir Desteği ve 2014’ün itirazlı Doğrudan Gelir Destekleri ödenmemiştir. 2014’ün Meyve Ağaçları Desteği ile Sebze Desteği de ödenmemiştir.

Ama üreticilerin kooperatiflere olan borçlarına faiz işleyerek, her geçen gün borçlarına borç eklenmektedir. Hükümetin ya da muhalefetteki vekillerin bundan haberleri var mıdır?

Ne ilginçtir ki hükümet her yıl ekim ve hasat zamanında mazota okkalı zam yapmaktadır. Bu yıl da aynisini yapmış, hasadın başlaması ile birlikte hükümet sessiz sedasız bir defada mazota onyedi kuruş okkalı zam yapmıştır. Her zamanki gibi seçim faturasını çiftçiye ve üreticiye yansıtmıştır. Ama bizim alacağımız olan 2014 yılından kalan 4.40 yani 4.5 milyonluk mazot desteği halen ödenmemiştir. Bundan haberleri var mıdır?

Her yıl tohumluk arpa alımında sıkıntı yaşamamıza rağmen ders alınmamıştır. Bugün olmuş halen daha tohumluk arpa alımı ile ilgili bir strateji belirlenmemiş, üstelik ülkemizde 6-7 çeşit tohumluk varken tohumluk alımı büyük bir riske atılmıştır. Tüm üretim sektörü de biliyor ki kaliteli tohum tarımın can damarıdır. Bu da yetmezmiş gibi yemlik arpanın da alım stratejisi yapılmamıştır. Yemlik arpaların nerelere alınacağı ya da nasıl stoklanacağı yönünde karar üretilmemiştir.

Ey hükümet!

Her şey çok geç olmadan soyun silkelen ve kendine gel.

Bugün yaşanan tüm bu olumsuzluklardan, sıkıntılardan en az hükümet kadar muhalefet de suçludur. Acaba bunlardan haberleri var mıdır? Onların stratejileri belli midir? Bu konulardaki çalışmaları nelerdir? Onlar hükümette olsalardı çözüm önerileri ne olacaktı? Ama kim kime dum duma!

2015 tarım bütçesi yapılırken bu bütçenin yeterli olmadığını, sıkıntı yaşayacağımızı söylemiştik. Temmuz ve Ağustos ayı itibarı ile bütçenin biteceğini, hem bakanlığa hem kamuoyuna bildirmiştik. Ayni zamanda 2014 yılındaki kadar da iyi niyetli olmayacağımızı da söylemiştik. Bugün yaşanan bu sıkıntıların son bulmaması ile üreticimiz ve çiftçimiz çok büyük zarara uğratılacaktır. Bunun sorumluları hükümet ve muhalefettir.