Yukarı Karabağ Bölgesinde Hocalı kentine 25-26 Şubat 1992’de düzenlenen saldırıda katledilen 613 Azerbaycanlı, Lefkoşa’da düzenlenen törenle anıldı.

Şehitler Abidesi’nde 30’un üzerinde örgütün desteğiyle ve bazı bakanlar ile milletvekillerinin de katılımıyla düzenlenen törende KKTC, TC ve Azerbaycan bayrakları açıldı.

“Üç devlet bir millet”, “Karabağ Bizimdir, Bizim Kalacak”, “Türk’üz Hepimiz” sloganları atılan törende, Hocalı Katliamını hatırlatan pek çok yafta açıldı.

Törende şehitlerin anısına iki dakikalık saygı duruluşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı ile Azerbaycan Milli Marşı okundu.

ÖTÜKEN

Organizasyon Komitesi Temsilcisi, KKTC Gazeteci ve Yazarlar Birliği Başkanı Ahmet Ötüken törende yaptığı konuşmada, “Türklüğe yönelik soykırım hareketleri, Türklüğe yönelik böl ve parçala hareketleri ve Türlüğün  birliğini bozma hareketleri sona erinceye kadar, Hocalı’da sivil soydaşlarımıza yönelik soykırımın hesabı soruluncaya kadar, Azerbaycan halkı adalete erene kadar böyle günde yüreklerimizi birleştireceğiz” dedi.

Ötüken, Hocalı, Taşkent ve Muratağa’da yaşayan masum insanların suçunun Türk ve Müslüman olmak olduğunu kaydetti.

Ahmet Ötüken, KKTC meclisinde hala daha ne Kıbrıs Rum tedhiş örgütü EOKA, ne de Azeri soykırımı ile ilgili bir karar alınmamasını da eleştirdi.

SADIKOĞLU

KKTC-Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Fahrettin Sadıkoğlu da, devamlı olarak Türkiye’de soykırıma uğradığını tüm dünyayı inandırmaya çalışan Ermenilerin, 26 Şubat 1992’de yaptığının gerçek bir soykırım olduğunu belirtti.

Sadıkoğlu, katliamı, başında Ermeni bir komutan ve subayları bulunan Rus bir askeri Alay tarafından yapıldığını kaydetti.

Pek çok ülkede Hocalı Katliamını soykırım olarak tanındığını kaydeden Sadıkoğlu, bugün Hocalı soykırımının Azerbaycan ve Türk diasporaları tarafından ABD senatosuna taşınabildiğini da belirtti.

ŞAHİN

Rauf Raif Denktaş Düşüncelerini Yaşatma Derneği temsilcisi Hatice Şahin ise, Kıbrıslı Türklerin soydaşlarına yapılan katliamı yüreklerinde hissettiğini söyledi.

Tarihin Türklere yapılan soykırımlarla dolu olduğunu kaydeden Şahin, ancak Hocalı’da yaşanan vahşetin “beterin beteri var” dedirten nitelikte olduğunu, Azerbaycanlı sivillerin dini ve milli kimliklerinden dolayı katledildiğini söyledi.

Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan’ın Hocalı katliamında görev alan biri olduğunu belirten Şahin’e göre Sarkisyan, İngiliz bir gazeteciye yaptığı açıklamada, “Hocalı katliamının Ermenilerin ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne sermek için yapıldığını” söyledi.

Bazı ülkelerin, en son Çek Cumhuriyeti’nin Hocalı soykırımını tanıdığını kaydeden Şahin, “Hocalı soykırımının dünyada tanınması ve sorumluların cezalandırılması için mücadele etmeye devam etmeliyiz” dedi.

TATAR

Maliye Bakanı Ersin Tatar da, Kıbrıs Türkünün Azerbaycanlıların acısını paylaştığını, dünyanın Rumların Kıbrıslı Türklerin soykırım girişimlerine de sessiz kaldığını anlattı.

İki ülke arasındaki kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi için gereken tüm çalışmaların yapılması gerektiğini kaydeden Tatar, Türkiye’nin bölgede büyüyen bir güç olmasının herkese güç verdiğini kaydetti.

Tatar, “Bu kadar örgütün buraya katılması ve bu etkinliğe destek vermesi Kıbrıs Türkünün maneviyatında Azerbaycan ile ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha teyit etmiştir” dedi.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, BM, AB ve emperyalist güçlere güvenilemeyeceğini kaydetti.

“Bizim kanımız, bizim canımız bu toprakları koruyacak; bizim canımız bir kanımız Karabağ’ı koruyacak. Başkasından bir şey beklemeyelim” diyen Töre, tüm Türklerin bir ordu olduğunu ifade etti.

Türklüğün yaşam tarzına taşınması gerektiğini kaydeden Töre, “Ama bakıyoruz öyle gaflet, öyle delalet, öyle ihanetler yaşıyoruz ki milletimiz içerisinde emperyalistlerin oyuncağı olmuşlar” dedi.

Töre, KKTC’nin yer almayacağı bir çözüme, içinde Karabağ’ın olmayacağı Ermenistan-Azerbaycan arasında bir barışa karşı olduğunu da kaydetti.